خاک پوششی یکی از مهمترین محصولات برای پرورش قارچهای دکمهای محسوب میشود. با توجه به این که پس از رشد اسپان قارچ در میسلیوم ادامه رشد آن در خاک انجام میشود، بنابراین باید خاک مورد استفاده سرشار از مواد مغذی برای رشد قارچ باشد که خاک پوششی به خوبی این وظیفه را انجام میدهد. کسانی که قصد پرورش قارچهای دکمهای را دارند، باید با خاک پوششی آشنا شوند تا بدانند این خاک چه اهمیتی در رشد محصولات آنها خواهد داشت.
خاک پوششی برای پرورش قارچ دکمهای
برای تغذیه قارچ دکمهای دو لایه عمودی وجود دارند که لایه اول کمپوست و لایه دوم خاک پوششی است که سطح فوقانی را پر میکند.
خاک پوششی نقش بسزایی در فرایند پرورش قارچ دارد و میتواند فاز زایشی قارچ را تکمیل کند؛ بنابراین رشد زایشی و میوهدهی قارچ دکمهای باید در لایه فوقانی صورت بگیرد. در خاک پوششی قارچ دکمهای باکتری خاصی به نام سودوموناس موجود است که شکلگیری اندام باردهی قارچ را انجام میدهد.
وظایف خاک پوششی قارچ چیست؟
در گذشته کسانی که به پرورش قارچ مشغول بودند، بعد از بذرپاشی خاکدهی را انجام میدادند. اما تجربه ثابت کرد که میسلیوم نمیتواند از تمام سطوح کمپوست در داخل خاک نفوذ کند؛ زیرا بخش اولیه سبکتر است. اما امروزه این روش دیگر کارایی ندارد؛ زیرا معایب بسیاری از آن شناخته شده است. خاک پوششی برای پرورش قارچ میتواند بدون گسترش و رشد میسلیوم مدت زمان زیادی را بلا استفاده باقی میماند و انواع قارچهای مزاحم و امراض را میپذیرد.
از جمله وظایف خاک پوششی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در مدت زمان طولانی برای گسترش و رشد میسلیوم و تولید قارچ میتواند آب را نگه دارد.
- زمانی که با کاهش رطوبت نسبی در اتاق کشت مواجه باشد، تبخیر ایجاد میکند.
- در برابر خشک شدن از لایه کمپوست محافظت میکند و همچنین مواد متابولیک که در ادامه وظایف مهمی را انجام میدهند را حفظ خواهد کرد.
- برای رشد میسلیوم قارچ و باکتریهای مفید محیط مناسبی را ایجاد میکند.
- برای خروج گازهای متصاعد شده از کمپوست و بذر شرایط مناسبی را به وجود میآورد.
- خاک پوششی میتواند یک محیط امن برای کمپوست در برابر انواع آفات، بیماریها و آلودگیها ایجاد کند.
تاثیر خاک پوششی بر قارچها
وزن، اندازه و نحوه گسترش قارچ توسط خاک پوششی تعیین میشود؛ بنابراین باید بگوییم اگر قصد پرورش قارچهای سنگینتری را دارید، باید از خاک پوششی سنگینتر استفاده کنید. جالب است بدانید که خاک پوششی سنگین تعداد قارچهای تولیدی را کم میکند؛ در نتیجه با کاهش رشد میسلیوم در خاک پوششی، رشد قارچها به صورت ضخیمتر و بزرگتر صورت میگیرد.
در خاکهای پوششی سنگین، خاک به صورت کامل با میسلیوم کلونیزه شده و به همین خاطر دیرتر خشک میشود.
با توجه به این که در این حالت مقدار میسلیوم کمتر است، اندامهای زایشی کمتری ایجاد خواهند شد. توجه داشته باشید که اگر شرایط خاک پوششی مناسب نباشد، اندامهای زایشی رشد کافی را ندارند.
موارد مهم در انتخاب خاک پوششی برای قارچ دکمهای
میزان قارچ در هر بار برداشت توسط خاک پوششی تعیین میشود. علاوهبر آن تنظیم دما و رطوبت در سالن برای تبخیر مداوم از اهمیت زیادی برخوردار است. ساختار خاک پوششی باید به صورت یکنواخت و از یک منبع ثابت باشد. اگر کمی ناهمگنی در خاک پوششی وجود داشته باشد، قطعاً محصول مرغوبی دریافت نمیشود.
امروزه کیفیت خاک پوششی اهمیت زیادی دارد؛ به همین خاطر برای آن که بتوانیم قارچهای باکیفیتی به دست آوریم، لازم است تبخیر مداوم و یکنواخت در کنار خاک مرغوب وجود داشته باشد تا الیاف بتوانند رشد کنند؛ همچنین آبدهی زیاد و مناسب در این امر کمک شایانی میکند.
مواد خام مورد استفاده برای تهیه خاک پوششی و تاثیر آن بر قیمت خاک پوششی
در تهیه خاک پوششی از مواد مختلفی استفاده میشود که هر کدام آنها خواص به خصوصی دارند و میتوانند در رشد محصول نقش داشته باشند. این مواد خام را در ادامه بررسی میکنیم.
پیت ماس
پیت به عنوان اصلیترین ماده خام در تهیه خاک پوششی از قدیمالایام تا به حال استفاده میشود. با توجه به این که پیت کیفیت بسیار مطلبوبی دارد و میتواند ظرفیت بالایی از آب را نگهداری کند، بسیار مورد توجه قرار میگیرد.
این ماده در حالت خشک خیلی لطیف بوده و اگر آن را فشار دهید، کاملاً خورد میشود. در هم رفتگی فیبری با خرد کردن پیت کاهش مییابد و در نتیجه از میزان ظرفیت نگهداری آب کاسته میشود. هیچگونه باکتری و عوامل بیماریزایی در پیت یافت نمیشود؛ زیر PH آن پایین است.
مارل
مارل یکی از مواد دیگر است که در تهیه خاک پوششی از آن استفاده میشود. این ماده دارای ساختمانی نرم و مشابه به گچ بوده که غلظت مطلوبی مثل رس دارد.
در واقع رس و کربنات کلسیم در ترکیبات این ماده یافت میشوند. از این ماده در گذشته برای ساخت خاک پوششی استفاده میشد.
لوم
لوم متشکل از ماسه، رس و هوموس است که بسیار سبک بوده و به راحتی خرد میشود. این خاک توانایی نگهداری آب در مدت زمان طولانی را دارد و در زمان خشک شدن و حتی خیس بودن چسبنده نیست.
خاک رس
خاک رس ماده خام دیگری است که در ساخت خاک پوششی مورد استفاده قرار میگیرد. خاک رس قابلیت نگهداری ۳۰ الی ۴۰ درصد آب را در خود دارد تا بتواند یک محصول بسیار عالی را به بار آورد.
توجه داشته باشید خاک رس باعث سنگین شدن خاک پوششی میشود؛ بنابراین مقدار قارچ کمتری به دست میآید اما تمامی این قارچها بسیار با کیفیت و سنگین هستند. وجود خاک رس باعث میشود که در هنگام خیس بودن خاک به شکل چسبنده درآید و زمانی که خشک شد ترکهایی روی آن پدیدار شود.
ماده Spent lime
زمانی که از چغندر، قند یا شکر تولید میشود، مادهای به نام Spent lime حاصل خواهد شد. در واقع به این ماده عصاره شکر خام تیره نیز گفته میشود که اگر به آن آهک آب ندیده اضافه کنیم به شکل شیر آهک در میآید. ماده حاصل در تماس با دیاکسیدکربن رسوبی تولید میکند که میتواند تمامی ناخالصیها را در خود نگهداری کند.
سنگ گچ
در خاک پوششی حاوی پیت، توسط سنگ گچ به فرمول CASo4، میتوان PH را افزایش داد. با توجه به این که سنگ گچ جذب خوبی در برابر رطوبت و نفوذپذیری زیادی در برابر هوا دارد، میتواند محیط را قلیایی کند و به همین خاطر نقش ویژهای در پرورش قارچ خواهد داشت.
ماسه
ماسه قابل استفاده در انواع خاکها با مقیاسهای مختلف است. نکتهای که باید در مورد خاکهای ماسهای بدانید، عدم نگهداری آب در ماسه است.
عوامل موثر بر قیمت خاک پوششی
همانطور که میدانید در ساخت خاکهای پوششی از مواد مختلفی استفاده میشود که باعث ایجاد تنوع در این محصولات خواهند شد.
هر کدام از خاکهای پوششی که تولید میشوند، خواص مختلفی برای قارچهای تولیدی دارند. امروزه کارخانههای زیادی مشغول تولید و بستهبندی انواع خاکهای پوششی هستند تا مشتریان بتوانند خاک پوششی مناسب را با مقدار مشخص تهیه کنند؛ در نتیجه تمامی موارد ذکر شده در تعیین قیمت خاک پوششی تأثیر خواهند داشت.
سخن پایانی
خاک پوششی یکی از موارد بسیار ضروری برای پرورش و تولید قارچهای دکمهای محسوب میشود؛ بنابراین باید از کیفیت این خاکها مطمئن باشید تا محصول شما بتواند مواد مغذی را به خوبی جذب کند. انواع خاک پوششی با کیفیت عالی و قیمت مناسب در سایت قارچ سارا موجود است که شما میتوانید بسته به نیاز خود مناسبترین محصول را خریداری کنید و در محل تحویل بگیرید.