پرورش قارچ نیز مانند سایر کسبو کارها ، همیشه یک چالش به حساب میآید که باید قبل از شروع اطلاع دقیقی از هزینه ساخت سالن پرورش قارچ و دیگر مخارج آن را مورد بررسی قرار دهید.
بحث هزینه و درآمد در پرورش قارچ همیشه بسیار مورد سوال علاقمندان این حوزه قرار میگیرد. در سالهای اخیر پرورش قارچ علاقمندان زیادی پیدا کرده و علاوه بر اکثریت مردم ، مورد توجه کارآفرینان هم قرار گرفته است. به همین دلیل مجموعه قارچ سارا با بیش از 16 سال سابقه در این حوزه تصمیم دارد، در این مقاله شما را بهطور خلاصه با مهمترین هزینههای ساخت سالن پرورش قارچ و تجهیزات مورد نیاز آن آشنا کند. چنانچه علاقمند به این موضوع هستید با قارچ سارا همراه باشید.
02191308289
09054300667
هزینه ساخت سالن پرورش قارچ
هزینه ساخت سالن پرورش قارچ یکی از مهمترین پارامترهایی است که پرورشدهندگان، قبل از وارد شدن به این حرفه باید در نظر بگیرند. این هزینه باید بهطور جزئی و دقیق با آگاهی نسبت به تجهیزات و اقلام موردنیاز برای شروع کار پرورش قارچ خوراکی انجام شود، تا در ادامه منجر به خسارت نشود.
وقتی شما به سراغ دورههای آموزش پروش قارچ و انجام کارهای لازم برای شروع فرایند پرورش قارچ در یک سالن با ابعاد مختلف هستید، قطعاً دوست دارید کارتان به نتیجه برسد و درآمد خوبی از این کار نصیبتان شود. پس پروژه شما باید توجیه اقتصادی داشته باشد. این توجیه اقتصادی زمانی مشخص میشود که هزینههای شروع فعالیت شما بهدرستی برآورد شده باشند.
انواع هزینه ساخت سالن پرورش قارچ
بهطورکلی هزینههای مربوط به ساخت سالن پرورش قارچ به دو نوع زیر تقسیمبندی میشوند:
1- هزینههای ثابت سالن قارچ
منظور از هزینههای ثابت، سرمایهای است که برای خرید تجهیزات ثابت و همیشگی سالن قارچ مانند: قفسهها، ابزار برداشت قارچ، سیستم هوشمند سالن، رطوبت ساز، کولر و بخاری نیاز دارید.
این هزینهها معمولاً فقط در شروع کار پرورش قارچ پرداخته میشود و اگر تجهیزات شما بدرستی نگهداری شده و دچار خرابی نشوند، سالیان سال میتوانید بدون هزینه مجدد، از آنها استفاده کنید.
2- هزینههای در گردش
در کنار هزینههای ثابت، شما یک سری هزینههای جاری نیز دارید، که معمولاً بهصورت دورهای در هر بار پرورش قارچ یا بهصورت ماهیانه باید پرداخت میشوند.
ازجمله هزینههای جاری در سالنهای قارچ خوراکی، میتوان به هزینههای مربوط به انرژی، نیروی کار، کمپوست، خاک پوششی و … اشاره نمود.
عوامل موثر بر هزینه ساخت سالن پرورش قارچ
دلایل مختلفی میتوانند بر هزینه ساخت سالن پرورش قارچ، تأثیرگذار باشند. مهمترین این عوامل عبارتاند از:
1- نوع قارچ
نوع قارچی که پرورش میدهید، بهصورت مستقیم میتواند، هزینه سالن پرورش قارچ را تحت تأثیر قرار دهد.
اگر بخواهیم به انواع قارچها بپردازیم، میتوان از قارچ دکمهای، قارچ صدفی، قارچ شیتاکه و قارچ گانودرما نام برد. باید بدانیم که هزینه سالن پرورش هرکدام از آنها نسبت به دیگری متفاوت است.
بعنوان مثال: پرورش قارچ دکمهای، بدلیل حساسیت بالا به تغییرات شرایط محیطی، به تجهیزات بیشتری هم نیاز دارد. این موضوع میتواند در میزان هزینهای که برای سالن پرورش قارچ دکمهای گذاشته میشود، نسبت به سالن پرورش دیگر قارچها متفاوت باشد.
2- مقیاس تولید در هزینه ساخت سالن پرورش قارچ
در بحث هزینه ساخت سالن پرورش قارچ، اندازه سالن یا واحد تولیدی نیز اهمیت دارد. هرچه سالن پرورش قارچ شما بزرگتر باشد، به مواد اولیه و تجهیزات بیشتری برای پرورش قارچ نیاز خواهید داشت. اگر چه این موارد هزینههای شما را بالا میبرد، اما متعاقباً درآمد بیشتری هم خواهید شد.
3- نوع فناوری و تجهیزات در هزینه ساخت سالن پرورش قارچ
بسته به اینکه از روشهای سنتی در سالن پرورش قارچ خود مانند آبیاری دستی، تهویه با وسایل ابتدایی مانند کولر و بخاری و … استفاده کنید، یا سالن خود را با ابزار مدرن مانند سیستمهای هوشمندسازی اندازهگیری رطوبت خاک سالن، دماسنجهای دقیقتر، تهویه هوشمند، آبیاری قطرهای و … مجهز نمایید، هزینه ساخت سالن پرورش قارچ متفاوت خواهد بود.
4- سرمایه انسانی
تعداد نیروی کار موردنیاز شما تا حد زیادی به وسعت سالن یا سالنهای قارچ شما بستگی دارد. لازم به ذکر است با توجه به اینکه قارچ بسیار حساس است، نمیتوان برخی از موارد را برای کاهش هزینهها حذف کرد.
بطور مثال اگر سالن بزرگی داشته باشید و برای صرفهجویی در هزینهها نیروی کار کمتری بگیرید. این امکان وجود دارد که محصول شما قبل از برداشت، از نوع قارچ سوپر و درجه یک به نوع قارچ درجه 2 یا 3 برسد، که ماندگاری پایینتری دارند و باید بسیار ارزانتر به بازار عرضه شوند.
تجربه و مهارتهای کارکنان نیز میتواند در میزان دستمزدی که دریافت میکنند و هزینههای شما تفاوت ایجاد کنند. اما به این نکته توجه نمایید که کارکنان ماهر باعث بهبود بهرهوری و کاهش ضایعات میشوند.
5- دسترسی به منابع طبیعی
دسترسی آسان به منابع طبیعی مانند آب و انرژی با قیمت مناسب به کاهش هزینهها کمک بسزایی خواهد کرد.
افزایش قیمت انرژی یا محدودیت در دسترسی به آب، هزینه ساخت سالن پرورش قارچ را افزایش میدهد. اما به هر صورت این موضوع باید در لیست برآورد هزینه موردتوجه قرار بگیرد. زیرا از ارکان اساسی پرورش قارچ است و قابل حذف نیست.
6- مواد اولیه
تأمین مواد اولیه برای شروع پرورش قارچ مانند: کمپوست خاک پوششی و سموم، همگی باید در دسته هزینههای درحال گردش سالن پرورش قارچ قرار داده شوند. میزان این مواد اولیه بسته به وسعت سالن شما متفاوت خواهد بود، که باز هم در مقدار هزینهها تفاوت ایجاد خواهد کرد.
همچنین بسته به فصل موردنظر شما برای راهاندازی سالن قارچ و میزان عرضه و تقاضایی که در بازار وجود دارد، ممکن است هزینه این مواد اولیه تغییر کند.
7- شرایط آب و هوایی منطقه
قارچ، محصول بسیار حساسی نسبت به دما است و حتماً باید شرایط دمایی مناسب برایش فراهم باشد، تا محصول خوبی به دست آید. بسته به اینکه در کدام منطقه سالن خود را احداث کنید، هزینههای پایداری رطوبت و دما میتواند متفاوت باشد. درواقع شما در مناطق گرم نیاز به خنککننده هوا برای سالن قارچ دارید. درحالیکه در مناطق مرطوب، ممکن است آبیاری کمتری برای خاک نیاز داشته باشید.
8- بهداشت و کنترل بیماریها
بهداشت در طول روند پرورش قارچ از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و کوچکترین بیدقتی و آلودگی در سالن میتواند محصول شما را خراب کند. بنابراین باید هزینه مربوط به اقدامات بهداشتی نظیر استفاده از روپوشهای یکبارمصرف برای کفش، مواد ضدعفونی، دستکشهای استریل و … را در نظر داشته باشید. همچنین شما باید هزینهای را به شرایط پیشبینی نشده، مثل آلودهشدن سالن به یک آفت اختصاص دهید.
9- نقش بستهبندی در هزینه ساخت سالن پرورش قارچ
بستهبندی نیز بخشی از هزینههای شما را تشکیل میدهد. بسته به اینکه میخواهید از چه ظروفی و در چه وزنی استفاده کنید، میزان هزینه بستهبندی متفاوت است.
در خصوص برآورد هزینه ساخت سالن پرورش قارچ و تجهیزات آن شما باید هزینههای خرید رولهای سلفونی و دستگاه مخصوص آن، برای بستهبندی را نیز در نظر بگیرید.
تجهیزات مهم برای ساخت سالن پرورش قارچ با برآورد هزینه
برای اینکه بتوانید هزینه ساخت سالن پرورش قارچ و استفاده از تجهیزات برای کیفیت پرورش قارچ را بهدرستی برآورد نمایید، باید بدانید که چه مواردی باید در جدول هزینه شما قرار بگیرند.
بعدازاینکه این موارد را مشخص کردید، باید به سراغ فروشندگان معتبر صنعت قارچ رفته و قیمت روز هرکدام را استعلام کنید. زیرا قیمتها همیشه در حال تغییر هستند. اما در صورت تمایل به شروع کار، میتوانید قیمت تمامی موارد گفته شده را بروز از طریق وبسایت قارچ سارا مطلع شوید.
همچنین شما میتوانید با کارشناسان متخصص مجموعه قارچ سارا، در ارتباط بوده و از آنها مشاوره رایگان دریافت نمایید.
02191308289
09054300667
در ادامه به برخی از تجهیزات مهم برای ساخت سالن پرورش قارچ خواهیم پرداخت:
1- رطوبت ساز سالن قارچ
رطوبت ساز معمولاً برای سالنهای بزرگ پرورش قارچ دکمهای مورد استفاده قرار میگیرند و سالنهای کوچک به آنها نیازی ندارند. در سالنهای کوچک بهصورت سنتی از گونی برای افزایش و حفظ رطوبت استفاده میشود. در حال حاضر روش استفاده از گونی منسوخ شده است. زیرا در طولانیمدت میتواند منجر به آلودگی و کپک در قارچها شود.
استفاده از سیستم آبیاری قطرهای نیز میتواند رطوبت پایداری را در سالن قارچ ایجاد کند.
2- هزینه ساخت سالن پرورش قارچ با دستگاه هواساز
دومین تجهیزاتی که شما در هزینه ساخت سالن پرورش قارچ باید درنظر داشته باشید دستگاه هواساز خواهد بود. این دستگاه بهمنظور یکسانسازی دمای هوا در سالن پرورش قارچ استفاده میشود. زیرا بر اساس چگالی، هوای گرم بالا و هوای سرد پایین میماند.
پس برای یکسانسازی دما که در سالنهای پرورش قارچ از اهمیت بالایی برخوردار است، به این دستگاه نیاز خواهید داشت. معمولاً در سالنهای بزرگ، در فصول سرد از هواساز ایرواشر و در فصلهای گرم از چیلرها برای ایجاد دمای مناسب استفاده میکنند.
3- اهمیت فن تهویه هوا در هزینه ساخت سالن پرورش قارچ
یکی از ابزار کاربردی در سالن پرورش قارچ فن تهویه هوا است، که با توجه به بودجه خود از فنهای ساده یا سانتریفیوژها میتوانید استفاده کنید. هر دو آنها تهویه خوبی برای سالن شما ایجاد خواهند کرد.
4- تجهیزات تولید گرما
شما برای ایجاد گرمای مناسب در سالن پرورش قارچ، به بخاریهای قطرهای و گازی نیاز خواهید داشت. البته این بخاریها اکسیژن سالن را از بین میبرند.
بهتر است درصورتیکه مشکلی در پرداخت هزینههای انرژی ندارید، از بخاریهای برقی و شوفاژها در سالن استفاده نمایید.
5- قفسهبندی و توری
با توجه به ابعاد سالن شما میزان متریال برای قفسهبندی و توری کف قفسه مشخص میشود. این قفسهها معمولاً باید از نظر طول و عرض، مضربی از ابعاد بلوکهای کمپوست باشند، تا راحتتر بتوانید بستر رشد قارچ را تهیه نمایید.
همچنین اگر بخواهید تنها یک طبقه قفسه داشته باشید یا از تمام ظرفیت سالن استفاده و قفسهبندی طبقاتی ایجاد کنید، هزینه شما متفاوت خواهد بود.
6- ترموستات
ترموستات یکی از مهمترین ابزارها در ساخت سالن پرورش قارچ خواهد بود، که دمای محیط سالن پرورش قارچ را کنترل میکند. با توجه به حساسیت قارچ نسبت به تغییرات دما، استفاده از این دستگاه در سالن کاملاً ضروری است. این ابزار هیترها یا خنککنندهها را کنترل کرده و در صورت نیاز آنها را خاموش یا روشن میکند.
7- دماسنج
با وجود ترموستات شما باز هم نیاز به دماسنج دارید، که خودتان بصورت منظم دمای خاک و دمای محیط را اندازهگیری کنید. توصیه میشود در هر سالن از دو دماسنج استفاده شود، تا در صورت خرابی یکی از آنها سریعاً متوجه شوید و از دیگری استفاده نمایید.
8- کمپوست
کمپوست ترکیبی از مواد غذایی آلی موردنیاز برای رشد قارچ دکمهای است.
باید اول بدانید که طول و عرض قفسههای شما چقدر است، میزان کمپوست موردنیازتان مشخص میشود. علاوه بر وزن کمپوست، نوع آن نیز میتواند در هزینهها تغییر ایجاد کند. زیرا برخی از کمپوستها مواد بهتری دارند و کمی گرانتر هستند.
مجموعه قارچ سارا بهترین برندهای این محصول پراهمیت در صنعت قارچ را همواره به شما پیشنهاد و شما را در انتخاب صحیح آن راهنمایی خواهد داد.
9- خاک پوششی
بعد از شروع فرایند پرورش قارچ و مشخصشدن میسلیومها به شکل ریسهای در بافت کمپوست، نیاز دارید به اینکه چند سانتیمتر خاک پوششی روی کمپوست قرار دهید، تا میسلیومها در خاک ریشهدوانی کرده و رشد قارچ شروع شود.
توجه داشته باشید که: میزان خاک پوششی موردنیاز هم به وسعت سطح کشت شما نیز بستگی دارد.
10- ابزارهای مورد نیاز در کاشت و برداشت
در طول فرایند پرورش قارچ شما به ابزار مختلفی مثل چاقوهای تیز برای برداشت، روپوشهای بهداشتی، دستکش، سبدهای جمعآوری و بسیاری از موارد دیگر نیاز دارید. این ابزارها باید در لیست هزینههای شما وجود داشته باشند.
11- مواد ضدعفونی
سالنهای پرورش قارچ باید بهصورت هفتگی، ضدعفونی شوند، تا قارچهای در حال رشد یا در حال کشت دچار آلودگی نشوند. برای این کار از مواد ضدعفونی استفاده میشود، که باید در برآورد هزینه تجهیزات سالن پرورش قارچ در لیست هزینههای جاری آن را در نظر بگیرید.
سخن پایانی:
با توجه به تغییرات قیمت تجهیزات و همچنین تفاوت در وسعت سالنهای پرورشدهندگان، نمیتوانیم قیمتی قطعی بهعنوان هزینه ساخت سالن پرورش قارچ بیان کنیم. اما موارد مهم که باید برای برآورد هزینه خود در نظر بگیرید را در این مقاله آوردیم. شما میتوانید از طریق کارشناسان مجرب مجموعه قارچ سارا زمانیکه قصد شروع کار و ساخت سالن پرورش قارچ را داشتید یک استعلام هزینه دریافت نمایید.
برای اطلاعات بیشتر از لیست کامل تجهیزات مورد نیاز برای ساخت سالن پرورش قارچ میتوانید به وبسایت و صفحه اینستاگرام قارچ سارا سر بزنید.یا از طریق شمارهای زیر با کارشناسان ما در تماس باشید.
02191308289
09054300667