پرورش قارچ یکی از موارد بسیار مهمی است که در طول این روزها اهمیت آن بیشتر هم شده است. بعضی از افراد به این کار به عنوان یک شغل دوم و منبع درآمد کمکی نگاه میکنند. بسیاری از افراد نیز صرفاً به دنبال آن هستند تا پرورش دادن قارچ ها را به عنوان همان شغل اول انجام دهند. در نگاه اول کار ساده ای است و اگر هیچ اطلاعاتی در این زمینه نداشته باشید، گمان میکنید که پرورش قارچ دکمه ای و یا هر نوع قارچ خوراکی دیگری میتواند به سادگی پرورش دادن سبزی ها باشد. اما این نکته صحیح نیست. یادتان باشد که پرورش دادن قارچ ها نیازمند طی کردن مراحل مختلفی است و حتماً باید با دقت این کار را انجام دهید که نتایج مطلوبی را به دست آورید.
مراحلی که در پرورش قارچ باید در نظر داشته باشید
1. در قدم اول باید در زمینه پرورش قارچ اطلاعات داشته باشید
همیشه در هر کسب و کاری، افرادی نتیجه می گیرند که تخصص و مهارت لازم در آن حرفه را دارند. در زمینه پرورش قارچ دکمه ای اول باید این بیزینس و نحوه انجام آن، ریسک های مربوطه، میزان سودآوری پرورش قارچ، نحوه فروش و پیدا کردن بازار هدف و غیره را بدانید. بنابراین آموزش دیدن در این زمینه از مهمترین کارهایی است که یک شخص برای استارت کار خود باید انجام دهد. نکته مهمیکه در این زمینه وجود دارد، این است که هیچ مدرسی نمیتواند تمام چم و خم این کار را به شما یاد دهد. بنابراین باید مدام در حال یادگیری باشید.
· آموزش را از مراکز فنی حرفه ای شروع کنید
یک نکته مهم این است که در شهر خود پیگیر این قضیه باشید که آیا سازمان فنی و حرفه ای دوره های مربوط به پرورش قارچ را برگزار میکند یا نه؟ اگر برگزار کرد، حتماً در آنها حضور پیدا کنید. چرا که مراکز فنی و حرفه ای مدرک شان در این زمینه بسیار معتبر است. همچنین این مدرک میتواند به شما در گرفتن وام برای استارت این کار بسیار کمک کند.
· پیگیر کلاس های جهاد کشاورزی باشید
در قدم بعدی سازمان جهاد کشاورزی در شهر شما هم دورههای پرورش قارچ را برگزار میکند. شما میتوانید به این سازمان در شهرستان خود مراجعه کنید و اگر دوره ای داشتند، حتماً در آن شرکت نمایید.
· سایر مراکز آموزشی
در کنار مواردی که در بالا ذکر کردیم، چنانچه در زمینه پرورش قارچ دکمه ای سازمان نظام مهندسی و یا دانشگاه های شهرستان شما برگزار کرد، میتوانند گزینه های خوبی برای شرکت باشند. با شرکت در این دوره ها کم کم نحوه استارت این کار را یاد میگیرید.
· دوره های آموزشی و مقالات قارچ سارا
یکی از مواردی که میتوانید از آن استفاده کنید دورههای آموزشی است که توسط مجموعه قارچ سارا تهیه گردیده و در قالب ویدیوهای رایگان و پولی و مقالات نوشتاری موجود میباشند.
· از یک متخصص کمک بگیرید
در اولین قدم از پرورش قارچ دکمه ای باید بدانید این کار دارای حساسیت های خاص مربوط به خود می باشد. اگر تجربه کافی نداشته باشید و به تنهایی بخواهید وارد این حرفه شوید، کار برای شما سخت خواهد شد. احتمال از دست دادن کل سرمایه شما هم وجود دارد. اما اگر یک فرد کارکشته و متخصص در کنار شما باشد، میتوانید بدون انجام هیچ گونه آزمون و خطایی قدم های درستی بردارید و نتیجه خوبی کسب کنید.
قارچ سارا تجربه ای بالغ بر 14 سال در این حوزه داشته و علاوه بر ایران در کشور همسایه یعنی عراق نیز سالن های پرورش قارچ زیادی را راه اندازی کرد است. بنابراین یکی از بهترین گزینه های ممکن خواهد بود که از خدمات آن میتوانید استفاده کنید.
2. در نظر داشتن مکانی برای پرورش قارچ
در قدم بعدی وقتی دوره های مربوطه را در این زمینه یاد گرفتید، باید به فکر پیدا کردن یک مکان و سالن برای پرورش قارچ باشید. اگر قصد دارید این کار را به صورت خانگی شروع کنید، یک بخشی از خانه خود را برای این کار در نظر داشته باشید. یعنی قسمتی از خانه شما به سالن پرورش قارچ تبدیل می شود. البته این را هم در نظر داشته باشید که نمیتوانید از یک اتاق داخل خانه برای این کار استفاده کنید و یا اینکه بخواهید در وسط خانه بخشی را برای این کار در نظر بگیرید. حیاط یا زیرزمین یا پارکینگ بلااستفاده خانه میتوانند گزینه های مناسب تری برای این کار باشند.
این را هم بدانید، مکانی که برای پرورش قارچ در نظر میگیرید، باید دارای یک دریچه ورود و یک دریچه خروج هوا باشد. یعنی هوا از یک طرف وارد سالن شود و از طرف دیگر خارج شود. همچنین یک پیش سالن را قبل از ورود به سالن اصلی در نظر داشته باشید.
3. قفسه بندی مکان مورد نظر برای پرورش قارچ
گزینه مهم بعدی در این زمینه این است که وقتی مکان مورد نظر برای پرورش قارچ را تعیین کردید، باید طول و عرض آن را متر کرده و به فکر قفسه بندی آنجا باشید. نکته مهمیکه باید در این زمینه بدانید، این است که بدون قفسه بندی مناسب این کار برای شما هیچ توجیه اقتصادی نخواهد داشت. بطور مثال در یک فضای 20 متری بدون قفسه بندی نهایت 500 کیلو کمپوست بتوانید به کار ببرید. ولی همان فضای 20 متری با قفسه بندی ظرفیت 2 تن کمپوست را دارد. این کار بین 500 تا 600 کیلوگرم در میزان تولید محصول شما تفاوت ایجاد خواهد کرد. بنابراین این میزان تولید همه هزینه هایتان را به شما بر خواهد گرداند.
مطلب پیشنهادی: نگرانی های سالن پرورش قارچ
مراحل پرورش قارچ
این کار نیاز به آموزش پرورش قارچ دکمه ای دارد و میتواند مدتی طول بکشد. برای آن که بتوانید به خوبی این کار را انجام دهید و بازدهی مناسبی را نیز از آن بگیرید، میتوانید به راحتی به ادامه این مطلب توجه کنید. در صورتی که هر گونه سوال دیگری در این خصوص داشتید، میتوانید مراحل پرورش قارچ را در سایت قارچ سارا بررسی کرده و یا با کارشناسان این مجموعه تماس داشته باشید.
· آماده سازی شرایط
اولین کاری که باید انجام دهید در خصوص آماده سازی شرایط و مواد لازم برای پرورش قارچ است. زمانی که بتوانید این شرایط و مواد لازم را به خوبی آماده سازی کنید، میتوانید کار را شروع کرده و قارچ ها را کشت دهید.
زمانی که کمپوست ها را خریداری کرده و آن ها را وارد سالن کردید، باید برای 4 مرحله بعدی خودتان را آماده کنید. این 4 مرحله هر کدام نیازمند طی کردن یک سری اصول هستند. به همین خاطر نیز بهترین کار آن است که به صورت دقیق و کامل این موارد را بشناسید و سپس اقدام به انجام این کار کنید.
· ریسه دوانی در کمپوست ها
مرحله بعدی پس از آماده سازی مراحل در خصوص ریسه دوانی قارچ ها در کمپوست ها می باشد. بین دو هفته الی 17 روز، قارچ ها در کمپوست ریشه دوانی میکنند و به همین دلیل نیز این مرحله کمی طول میکشد. دمایی که در این مرحله در سالن باید ایجاد کنید، دمای 25 درجه سانتی گراد است. ریشه دوانی در کمپوست میتواند مربوط به آن باشد که میسلیوم ها به خوبی در کمپوست ها رشد کنند و به خوبی سفید شوند.
· ریسه دوانی در خاک پوششی
در این مرحله باید خاک پوششی را اضافه کنید. زمانی که میسلیوم ها در کمپوست ها سفید می شوند، باید به سراغ مرحله بعدی برویم. در این مرحله باید قارچ ها و یا همان میسلیوم ها را به خاک پوششی اضافه کنیم. مخلوط کردن کمپوست و خاک پوششی در این مرحله انجام می شود و اهمیت زیادی نیز دارد و با توجه به دانشی که قارچ کار دارد، زمان و نحوه انجام این کار متفاوت خواهد شد. اما در نهایت عملی که انجام می شود، رافلینگ و یا ککینگ گفته می شود.
· هوا دهی
مرحله چهارم با نام مرحله هوا دهی شناخته می شود. زمانی که میسلیوم ها در خاک های رویشی رشد کردند و سفید شدند، دیگر نباید اجازه رشد بیشتر را به آن ها بدهیم. در این زمان باید میسلیوم ها را وادار کنیم تا وارد فاز زایشی شوند. برای این کار میزان دما و کربن دی اکسید محیط را کاهش داده و اجازه هوا دهی را به قارچ ها می دهیم. با این عمل میتوانیم اجازه رشد اندام های زایشی و تولید اندام های بارده را به قارچ ها بدهیم.
· باردهی
مرحله پایانی با نام مرحله باردهی شناخته می شود. زمانی که در این مرحله قرار می گیرید، باید شوک دهی انجام شده باشد و این شوک دهی 7 روز طول میکشد. در این مرحله نیز باید کربن دی اکسید و میزان رطوبت محیط را در نظر بگیرید.
کلام پایانی
در خصوص پرورش قارچ و به خصوص پرورش قارچ دکمه ای صحبت کردیم. مراحلی که در طول این مقاله بیان شدند، میتوانند به راحتی به شما نشان دهند که هر دوره پرورش قارچ شامل چه اقدامات و گام هایی می شود و چگونه میتوانیم بهترین قارچ ها را پرورش دهیم. زمانی که این نکات و موارد را به دقت یاد بگیریم، مسلماً میتوانیم اطلاعات کامل تر و دقیق تری را نیز در مورد آن ها داشته باشیم. سعی کنید برای خرید محصولات مورد نیاز پرورش قارچ دکمه ای همچون کمپوست ها از فروشگاه ها و کارخانه های مطمئن و معتبری خرید کنید.
سوالات متداول