ویدئو آموزشی

سفرنامه قارچ

پرورش قارچ یکی از بهترین و پر طرفدارترین سرمایه گذاری هاست که اگر اصولی انجام شود هم سوددهی مناسبی دارد و هم بسیار کم ریسک و زود بازده است. سفرنامه قارچ گریزی به مراحل پرورش قارچ دکمه ای است که شامل اصلی ترین مراحل رشد این محصول و هم چنین معرفی بستر قارچ است. بستر قارچ دکمه ای ازدو لایه افقی روی هم تشکیل شده است. لایه اصلی  که کمپوست نام دارد،  از کاه و کلش گندم، آب، کود مرغی و سنگ گچ تشکیل شده است. برای تهیه کمپوست قارچ در ابتدا موادی مانند  کاه و کلش پس از خیسانده شدن در آب با کود مرغی و سنگ گچ ترکیب می شوند، این مواد سپس به کمک میکسرهای بزرگ به طور یکنواخت مخلوط می شوند.

تولید کمپوست نتیجه یک  واکنش شیمیایی است که به آن  تخمیر هوازی گفته می شود،  دمای این توده های مخلوط شده ممکن است تا حد زیادی حدود ۸۰ درجه سانتی گراد افزایش یابد. لذا در مراحل تهیه کمپوست این مخلوط باید دائما زیر و رو شود.

پس از آمده شدن  ترکیبات کمپوست  نوبت به مرحله پاستوریزاسیون می رسد و پس از گذشت چند روز کمپوست به رنگ قهوه ای در می آید و پس از پشت سر گذاشتن مرحله تیمار گرمابی و پاستوریزاسیون کامل با بذرهای قارچ مخلوط می شود.  بذرها که همان اسپان های قارچ هستند در داخل کمپوست شروع به رشد می کنند. خاک پوششی دومین لایه از بستر افقی رشد قارچ است که رو کمپوست قرار می گیرد و مواد غذایی لازم برای رشد میسلیوم ها را فراهم می کند.کیفیت خاک پوششی هم در افزایش بازدهی پرورش قارچ نفش موثری دارد .

 به طور کلی مراحل رشد قارچ دکمه ای در سالن های پرورش قارچ  شامل موارد زیر هستند..

 

۱- دوره اسپان ران

در مرحله اول که به آن اسپان ران با  ریسه دوانی در کمپوست می گویند   میسیلیوم در داخل کمپوست رشد می کند. این دوره حدود ۱۴ آلی ۱۷ روز طول می کشد. در این مرحله باید  دمای ۲۵ تا ۲۶ درجه سانتی گراد را برای میسیلیوم ها فراهم کرد.

 

 ۲- دوره ریسه دوانی در خاک ‌پوششی

پس از  مرحله اسپان ران کمپوست اصطلاحا سفید می شود بعد از سفید شدن کمپوست،  رشد رویشی میسلیوم ها باید در خاک‌پوششی ادامه یابد.  بنابراین در این مرحله خاک پوششی به بستر قارچ اضافه می شود تا مواد معدنی و غذایی لازم را در اختیار میسسبابوم قارچ قرار دهد. خاک پوششی با کیفیت باید از نظر بافت ، میزان رطوبت ، درجه شوری ، پی اچ و… در سطح استانداردی باشد.

پس از رشد رویشی میسلیوم در خاک پوششی میسیسلوم را مجبور می کنند تا وارد فاز زایشی شود وقارچ های بیشتری تولید شود. در این مرحله برای کمک به رشد و تقسیم قارچ از فرآیندهایی مانند هوادهی ، آبیاری کمپوست و… استفاده می شود.  ۷ روز بعد از  مرحله شوک دهی قارچ وارد  مراحل پایانی  رشد و نمو می‌شود. سپس اندام بازده قارچ تولید می شود  با تشکیل این اندام باید شرایط محیطی از جمله  مدیریت دما، رطوبت ،  غلظت Co2 از و… کنترل شوند تا شاهد حداکثر باردهی باشیم . در مرحله که آن را فلش اول هم می نامیم  رشد پین های اولیه  قارچ دکمه ای اتفاق می افتد، بعد  از برداشت مرحله اول  و پاکسازی سطح بستر از قارچ های باقیمانده باید مجدد مرحله آبیاری انجام شود تا پین های فلش دوم شروع به رشد کرده و در نهایت برداشت دوم انجام شود. و درنهایت با برداشت های متوالی می توان حجم انبوهی از این ماده غذایی ارزشمند را تولید کرد.  قارچ های تولید شده  را می توان بسته بندی و به بازار عرضه کرد. سفر قارچ می تواند طولانی تر هم بشود زیرا  بسته های قارچ صادراتی به خارج از کشور سفر می کند تا در مصارف خانگی و رستورانی مورد استفاده قرار بگیرد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *