استروما چیست؟ در واقع این سوالی است که بیشتر پرورش دهندگان قارچ با آن روبرو هستند. قارچها در فرآیند رشد توسط عوامل مختلفی آلوده میشوند و بیماریهای زیادی از جمله استروما آنها را تهدید میکند. اگر بیماری قارچ سریعا تشخیص داده شود، میتوان به راحتی با آن مقابله کرد.
برای پیشگیری از بروز استروما بهتر است محیط پرورش قارچ از هر گونه آلودگی به دور باشد. استروما روی سطح خاک کمپوست ایجاد شده و سطح قارچ را به طور کامل میپوشاند و باعث نمدی و پنبهای شدن سطح قارچ میشود. برای شناخت بیشتر این بیماری و تشخیص آن بهتر است تا انتهای مطلب با ما همراه شوید.
نحوه تشکیل استروما در قارچ
استروما به تدریج روی سطح خاک تشکیل میشود. این بیماری میسلیومهای قارچ را درگیر کرده و باعث تیره شدن سطح قارچ میشود. نحوه تشکیل آن به صورت لایهای بوده به طوری که پس از چند روز قارچها قابل مشاهده نیستند و سطح آنها به صورت نمدی و پنبهای میشود.
وقتی هوا در محیط پرورش قارچ به درستی تهویه نشود این بیماری تکثیر شده و آلودگی کل خاک کمپوست و قارچها را در بر میگیرد. تغییر کیفیت قارچ مهمترین نشانه این بیماری است که شما در روزهای اول آن را مشاهده خواهید کرد.
وقتی لایه آلودگی روی خاک قرار میگیرد، قارچها دیگر شرایطی برای رشد ندارند و این باعث از بین رفتن محصول میشود. اگر پوشش خاک ضخامت کمی داشته باشد رشد میکروب و آلودگی سریعتر خواهد بود و میسلیوم به صورت شناور درمیآید و سریع تر آلوده میشود.
تشکیل استروما در یک پروسه خاص صورت میگیرد و هر چه محیط برای آلودگی مناسبتر باشد تشکیل استروما سرعت بیشتری پیدا میکند. تشکیل شدن آلودگی روی قارچ و خاک باعث پوسیدگی گیاه شده و آن را غیرقابل استفاده میکند.
با رشد استروما خاک رطوبت را در خود نگه داشته و به صورت خیس باقی میماند؛ بدین ترتیب لایههای زیرین کم کم خشک میشوند و رشد گیاه متوقع میشود. خیس شدن خاک زمینه را برای رشد باکتریهای دیگر هم فراهم میکند. پس برای مقابله با روند شکلگیری استروما باید آن را به طور کامل از روی گیاه و خاک حذف کنید. این بیماری فیزیولوژیکی پس از تشکیل به سرعت گسترش پیدا میکند در مدت زمان کوتاهی کل محصول را در بر میگیرد.
علت بروز استروما در قارچ
استروما یک بیماری فیزیولوژیکی است که گیاهان مختلفی از جمله قارچها را درگیر میکند. با ایجاد این بیماری خاک به رنگ سفید درآمده و سطح قارچ قهوهای و حالت پنبهای میشود. برای مقابله با این بیماری باید ابتدا علت آن را پیدا کنید. در اینجا به معرفی عوامل تاثیرگذار در بروز این بیماری میپردازیم:
- اولین عامل در به وجود آمدن استروما مربوط به کیفیت بذر است. هر چه بذر کهنهتر باشد احتمال بروز بیماری بیشتر است. پس بهتر است شرکتهای کمپوستسازی مدام بذرهای جدید را جایگزین کنند. نهادهای ضعیف و در حال دژنره شدن برای انتخاب گزینه خوبی نیستند.
- وقتی میزان غلظت co2 افزایش پیدا کند، دی اکسید کربن مانع از گردش هوای مناسب در محیط پرورش قارچ میشود. عدم تهویه مطبوع و رطوبت زیاد شرایط را برای شکلگیری استروما روی خاک و خود قارچ فراهم میسازد. تبادل ناکافی هوا در واقع مهمترین علت بروز بیماری استروما در سالن پرورش قارچ است.
- وقتی رطوبت و تنشهای حرارتی در محیط به صورت یکنواخت باشند این بیماری تشدید میشود و کل قارچ زیر کشت را درگیر میکند.
- اگر مواد غذایی در پتریدیش دچار کمبود شود خاک سست شده و باکتری میتواند سریعتر رشد کند.
- عامل دیگری که میتواند گسترش بیماری استروما را تشدید کند، آلودگی باکتریایی اسپاون است که به راحتی هم قابل مشاهده نمیباشد.
- در کنار خیسی و رطوبت زیاد خاک خشک بودن سطح خاک پوششی هم میتواند عامل شکلگیری استروما باشد.
- اگر درجه حرارت سالن یا کمپوست بیش از اندازه بالا باشد امکان رشد استروما فراهم میشود.
برای پیشگیری از بروز بیماری استروما در سالن پرورش قارچ بهتر است محیط را به خوبی مورد بررسی قرار دهید و برای مقابله با بیماری هم ابتدا آن را ریشهیابی کنید.
استروما چه نوع قارچی را تحت تاثیر قرار میدهد؟
قارچ دکمهای یا صدفی بیش از هر قارچ دیگری در خطر بیماری استروما است. در سالن پرورش قارچ کوچکترین تغییر منفی میتواند این محصول را دچار بیماری کند. قارچهای صدفی یا دکمهای زمانی که به استروما مبتلا میشوند سطح آنها تیره و پنبهای شده و خاک کمپوست به طور کامل پوشیده از میکروب میشود به طوری که قارچ دیگر شرایط خوبی برای رشد و ادامه حیات ندارد. قارچ صدفی ظرافت خاصی دارد؛ به همین دلیل نگهداری آن باید در شرایط و محیط خاصی انجام شود. برای اینکه قارچ دور از استروما و بیماریهای دیگر باشد باید ابتدا محیطی مناسب برای کاشت مهیا گردد.
حرارت و رطوبت برای قارچ صدفی اهمیت زیادی دارد و اگر دما دچار تغییر شود استروما به سرعت سطح قارچ را درگیر میکند. قارچ دکمهای در زمان سلامت کاملا سفید و درشت است اما وقتی بیماری به آن نفوذ میکند سطح آن نمدی و قهوهای رنگ شده و پس از چند روز هم حالت چسبنده پیدا میکند. سطح زیرین کاملا خشک شده و خاک کمپوست آغشته به بیماری خیس و مرطوب باقی میماند. استروما با تحت تاثیر قرار دادن قارچ دکمهای از رشد آن جلوگیری کرده و باعث خرابی محصول میشود.
روشهای پیشگیری از شیوع استروما
برای پیشگیری از شیوع استروما راهکارهای خوبی در اختیار کاربران قرار میگیرد. اولین و مهمترین راهکار این است که شما در مرحله اول یک بذر قوی را برای کاشت انتخاب کنید. نوع بذر میتواند در بروز این بیماری نقش بسزایی داشته باشد.
القای پیندهی فرآیندی است برای پیشگیری از بروز بیماری که باید در زمان مناسب انجام شود. برای مقابله با این بیماری میتوانید خراشهایی را روی سطح خاک ایجاد کنید و با جدا کردن قسمتهای آلوده محیط را برای رشد مابقی قارچها فراهم سازید.
روش دیگری که برای پیشگیری از بروز بیماری میتوانید از آن استفاده کنید تبادل هوای کافی در سالن است. به طوری که دی اکسید کربن بیشتر از اکسیژن نباشد. گردش هوای مناسب مانع از شکلگیری استروما میشود. اگر بخش کوچکی از سطح به این بیماری آلوده شده باشد، به هیچ وجه با دست آن را لمس نکنید؛ چون باعث گسترش آن به بخشهای دیگر میشود.
اگر رطوبت و حرارت در سالن بیش از اندازه افزایش پیدا کند بیماری استروما روی قارچ شکل میگیرد؛ بنابراین شما باید مرتب دما را چک کنید تا تنظیم باشد.
برای پیشگیری از بروز استروما نباید میسلیونهای آلوده را دستکاری کنید. اگر بخش اعظمی از خاک کمپوست آلوده شده باشد برای مقابله با بیماری باید خاک به طور کامل عوض شود تا بتوان بیماری را از ریشه درمان کرد. اگر اسپاون کهنه و قدیمی باشد احتمال چسبندگی در قارچها زیاد بوده پس بهتر است اسپاونهای جدید را برای کاشت انتخاب کنید. برای پیشگیری از گسترش استروما بهتر است برای پوشش بستر کاغذ را جایگزین پلاستیک کنید تا بتواند رطوبت اضافی را درون خود نگه دارد.
سخن پایانی
استروما باعث تغییر رنگ و بافت در قارچ شده و کیفیت آن را تحت تاثیر قرار میدهد. برای جلوگیری از بروز این مشکل باید قبل از کاشت سالنی مجهز با شرایط مناسب ایجاد گردد. در مجموعه قارچ سارا اطلاعاتی خوبی در این خصوص ارائه شده که شما میتوانید با مطالعه آنها شناخت کافی از تمام مراحل کاشت قارچ داشته باشید و این گیاه را از هر گونه بیماری خصوصا استروما دور نگه دارید. اگر بخش کوچکی از سالن کاشت آلوده به استروما شد نباید به هیچ وجه آن را بردارید چون ممکن است آلودگی پخش شود و تمام محیط را در بر بگیرد.
همچنین برای خرید انواع سموم و قارچ کش ها و انواع خاک پوششی و هر آنچه برای پرورش قارچ نیاز دارید میتوانید به فروشگاه قارچ سارا مراجعه نمایید یا با کارشناسان فروش ما در ارتباط باشید.