امروزه استفاده از قارچ در رژیم غذایی بسیار مرسوم شده و برای چندین قرن در غذا و دارو استفاده میشود . این ترکیبات دارای طعم، عطر و ارزش غذایی جذابی هستند که دلیل آن اجزایی مانند پروتئینهای با کیفیت، ویتامینها، مواد معدنی، اسیدهای چرب غیراشباع و فیبرهای غذایی و مقدار کالری پایین آنها است.هدف مجموعه قارچ سارا از این مقاله بررسی استفاده از قارچ در رژیم غذایی تقاضای رو به رشد آنها است.
مزایای استفاده از قارچ در رژیم غذایی
با توجه به شناخت اثرات مفید آن بر سلامت انسان که از ترکیبات زیست فعال و ترکیبات مغذی آنها به دست میآید، قارچها به عنوان یک غذای کاربردی و منبعی از مواد مغذی در نظر گرفته میشوند .
آنها همچنین یک غذای جذاب برای گیاهخواران هستند. زیرا حاوی اسیدهای آمینه ضروری موجود در پروتئینهای حیوانی هستند و تنها منبع طبیعی ویتامین D2 برای گیاهخواران در نظر گرفته میشوند . به این دلایل، مصرفکنندگان به طور فزایندهای آنها را در رژیم غذایی خود قرار میدهند.
مطالعات اخیر نشان دادهاند که قارچها فواید بسیار زیادی برای سلامتی ما دارند،از جمله قارچ دکمهای که در کشور ما بیشتر مصرف خوراکی دارد، از ترکیبات غذایی و ترکیبات زیست فعال به دست میآیند. به همین دلیل برخی از آنها را میتوان بعنوان یک غذای کاربردی و منبع مواد مغذی دانست.
پیشنهاد میکنیم مقاله *قارچ دکمهای چیست؟ هرآنچه که باید در مورد آن بدانیم* را مطالعه بفرمایید.
خصوصیات قارچها
قارچها میوه و اندام اسپوردار میسیلیوم هستند. آنها بر روی خاک یا در بستر آن، عمدتا توسط گروه بازیدیومیست و آسکومیست تولید میشوند .
درآسیا برای قرنها قارچها به دلیل طعم،مواد مغذی و اجزای فعال بیولوژیکی به عنوان یک منبع غذایی و برای اهداف دارویی مورد استفاده قرار میگرفتند.
بیش از 14000 گونه قارچ وجود دارد، اما تقریباً 2000 گونه خوراکی هستند. تقریباً 35 گونه قارچ به صورت تجاری کشت میشود، در حالی که تقریباً 200 گونه وحشی برای اهداف دارویی استفاده میشود.
ترکیب شیمیایی قارچها
برای هزاران سال، قارچها به دلیل ترکیب شیمیاییشان به عنوان یک منبع غذایی مورد استفاده قرار گرفتهاند، که باعث جذابیت آنها از نظر تغذیهای میشود. تقاضای زیاد مصرف قارچها تا حدی به این دلیل است، که کالری، کربوهیدرات، چربی و سدیم کمی دارند و کلسترول ندارند.
ترکیب شیمیایی و ارزش غذایی قارچ میتواند تحت تأثیر مرحله رشد و شرایط پس از برداشت قرار گیرد و بین گونهها بسیار متفاوت باشد.
طبق بررسیهای “کالاک” ، مقادیر متوسط ترکیب شیمیایی برخی از گونههای قارچ پرورشی به ترتیب 208، 22، 70 و 682 میلیگرم در کیلوگرم ماده خشک پروتئین خام، لیپیدها، خاکستر و کربوهیدرات و 419 کیلو کالری کیلوگرم آن هم در یک ماده تازه است.
محتوای ماده خشک قارچ بسیار کم است، تقریباً 80-140 گرم در کیلوگرم، که عمدتاً به دلیل مقدار بالای آب قارچهای تازه است . این یکی از عوامل اصلی مسئول ماندگاری کوتاه مدت قارچ تازه است.
استفاده از قارچ در رژیم غذایی و خواص درمانی آن
β-گلوکان، فیبرهای غذایی، گلیکوپروتئینها، اسیدهای چرب غیراشباع، ترکیبات فنلی، توکوفرول ها، ارگوسترول ها و لکتینها هستند.
برخی گزارشها اثر ضد توموری آن را با تحریک سیستم ایمنی از طریق عمل پلیساکاریدها و عملکرد تعدیلکننده ایمنی توضیح میدهند، که برای آن در طب مکمل و جایگزین بهعنوان داروی ضد سرطان استفاده شدهاند.
قارچ ها همچنین به پیشگیری از تصلب شرایین کمک میکنند. زیرا آنها سرشار از مشتقات ارگوسترول، اریتادنین، بتا گلوکان و مهارکننده های HMG-CoA ردوکتاز هستند .
1- جذب ویتامینD با استفاده از قارچ در رژیم غذایی
این مواد غذایی خوشمزه تنها غذاهای غیرحیوانی بشمار میروند، که حاوی ویتامین D هستند.بنابراین آنها تنها منبع گیاهی ویتامین D2 را نشان میدهند . قرار گرفتن قارچ در معرض نور ماوراء بنفش مصنوعی یا نور خورشید، تبدیل ارگوسترول به ویتامین D2 را از طریق یک سری واکنشهای حرارتی و فتوشیمیایی، به مقدار بیشتر از نیاز روزانه انسان به ویتامین D تحریک میکند.
با توجه به محدودیتهای محیط کار که افراد مدت زمان زیادی در اتاق کار بوده و در معرض نور خورشید قرار ندارند و در نهایت میزان ویتامین D بدن آنها کاهش میابد، به نظر میرسد مصرف قارچ منبع غذایی عالی ویتامین D، میتواند این مشکل را براحتی حل کند.
نکته: مصرف روزانه قارچ ها یک گزینه عالی برای درمان فشار خون بالا خواهد بود. زیرا حاوی داروهای ضد فشار خون فعال مانند پپتیدهای D-مانیتول، D-گلوکز، D-گالاکتوز، D-مانوز، تری ترپن ها و پتاسیم هستند.
2- موثر برای اعصاب و ضد افسردگی
اثرات مثبت قارچ بر سلامت عصبی، انعطاف پذیری سیناپسی و بازسازیکننده عصبی، رشد نوریت، و مهار استیل کولین استراز و β-سکرتاز و پاتوفیزیولوژی بیماری آلزایمر، زوال عقل، اختلال افسردگی و زوال ثابت شده است.
3- استفاده ازقارچ در رژیم غذایی برای جلوگیری از سرطان
طبق تحقیقات قارچها دارای خواص ضد ویروسی، ضد باکتریایی، ضد دیابتی، آنتی اکسیدانی، خواص ضد التهابی و کمک به جلوگیری از خطر سکته مغزی و انواع خاصی از سرطان هستند. این خواص بدلیل متابولیتهای ثانویه در قارچها، مانند ترکیبات فنلی و توانایی آنتیاکسیدانی آنها است.
4- استفاده از قارچ در رژیم غذایی بجای گوشت
از نظر تغذیهای، قارچها به دلیل مقدار بالای آن (15 تا 35 درصد وزن خشک) منبع با ارزشی از پروتئین محسوب میشوند، که نشاندهنده این باور است، که قارچها جایگزین موثری برای گوشت هستند و ارزش غذایی بالایی دارند.
اگر چه قارچها غلظت پروتئین کمتری نسبت به گوشت حیوانی دارند، اما بیشتر از سایر غذاها از جمله محصولات لبنی، پروتئین دارند. پروتئینهای قارچ ارزش غذایی بالاتری نسبت به اکثر پروتئینهای گیاهی دارند. زیرا حاوی تمام اسیدهای آمینه ضروری هستند .
قارچها همچنین به عنوان یک غذای جذاب برای گیاهخواران محسوب میشود. زیرا حاوی آمینواسیدهای ضروری موجود در پروتئینهای حیوانی خواهند بود.
5- استفاده از قارچ در رژیم غذایی برای لاغری
قارچ یکی از موثرترین خوردنیهای چربیسوز به شمار میرود، که میتوانید در رژیم غذایی تان از آن استفاده کنید. قارچها مزایای بسیار زیادی برای سلامت دارند و معمولا به خاطر بی رنگ بودنشان نادیده گرفته میشوند.
برنامه غذایی سرشار از میوه و سبزیجات رنگارنگ به خاطر مزایای فراوانش برای سلامت توصیه میشود، اما چون قارچ رنگ خاصی ندارد بدان معنا نیست که ارزش مواد مغذی اش پایین است. قارچها کم کالری هستند، پروتئین نسبتا بالایی دارند و میتوانند منابع خوبی از فیبر و مواد مغذی را برای بدن مهیا کنند. به همین دلایل قارچ برای کاهش وزن میتواند مناسب باشد.
سخن پایانی:
تولید و مصرف قارچ تازه در دهههای اخیر افزایش چشمگیری داشته است . این روند عمدتاً به دلیل ارزش غذایی آنها و وجود اجزای زیست فعال و مغذی که به سلامتی ما کمک میکنند بعنوان یک غذای کاربردی شناخته میشود.
قارچهایی که خوراکی هستند، عمدتا چندین ماده مغذی مهم را تأمین میکنند. آنها دارای ترکیبات متفاوت و مشخصات تغذیهای هستند که در این مقاله بطور جامع به آنها پرداختیم.
مجموعه تخصصی قارچ سارا با سابقهای 15 ساله در زمینه پرورش و تولید قارچ، به شما این امکان را میدهد تا به همه تجهیزات و اطلاعات مورد نیاز برای پرورش این محصول براحتی دسترسی پیدا کنید.
شما میتوانید برای اطلاعات بیشتر به صفحه اینستاگرام قارچ سارا مراجعه و از آموزشها و مشاورههای لازم بهرهمند شوید.
تماس با کارشناسان مجموعه تخصصی قارچ سارا : 02191308289