در این مقاله می خواهیم هزینه های مورد نیاز برای پرورش قارچ، سپس درآمد پرورش قارچ و تولید قارچ را مورد بررسی قرار دهیم. امروزه پرورش قارچ در مقیاس تجاری اهمیت ویژه ای پیدا کرده است. چرا که مصرف قارچ در حال افزایش است؛ پس در نتیجه پرورش قارچ سود خوبی به همراه دارد. راه اندازی یک سالن پرورش قارچ هزینه هایی را به همراه دارد، که شما ابتدا باید این هزینه ها را برآورد کنید. سپس درآمد حاصل از فروش قارچ را تخمین بزنید و در آخر به این نتیجه برسید که درآمد پرورش قارچ چقدر است؟
آیا با پرورش قارچ به سود خوبی خواهید رسید یا خیر؟ برای بررسی این موضوع تا آخر مقاله همراه ما باشید تا با هم درآمد حاصل از پرورش قارچ را بررسی کنیم.
سود حاصل از پرورش قارچ چقدر است؟
درآمد پرورش قارچ در دوره اول تولید قارچ ممکن است خیلی بالا نباشد، زیرا همان طور که می دانید برای محاسبه سود در هر کسب و کاری ابتدا باید سرمایه ای را که برای شروع کار هزینه کرده اید، محاسبه نمایید و آن را از درآمد کل کسر کنید. تا میزان سودی که به دست آورده اید مشخص شود. پرورش قارچ نیز در ابتدا هزینه هایی دارد که بخشی از هزینه ها ثابت بوده و تنها هنگام راه اندازی سالن پرورش قارچ نیاز به هزینه دارند. بخش دیگری از هزینه ها، هزینه های در گردش هستند. در ادامه بیشتر با این هزینه ها آشنا می شویم.
هزینه های ثابت برای پرورش قارچ
برای محاسبه درآمد پرورش قارچ در دوره اول تولید، باید هزینه های ثابت را از درآمد کسر کنید. بدیهی است که درآمد شما در دوره اول نسبت به دوره های بعدی کمتر خواهد بود. هزینه های ثابت شامل هزینه هایی است که شما تنها یکبار هزینه می کنید و در دوره های بعدی دیگر نیازی به صرف هزینه ندارید. هزینه های ثابت شامل این موارد می شود: هزینه ساخت یا اجاره سالن پرورش قارچ، قفسه بندی سالن، خرید تجهیزات.
تجهیزات مورد نیاز برای سالن پرورش قارچ
برای اطلاع از درآمد پرورش قارچ نیاز است تا هزینه تجهیزات مورد نیاز را برآورد کنید. تجهیزات مورد نیاز برای سالن پرورش قارچ صنعتی با تجهیزات لازم برای سالن های سنتی یا نیمه صنعتی ممکن است کمی متفاوت باشد. ولی در حالت کلی برای تجهیز یک سالن قارچ شما به تجهیزات زیر نیاز دارید:
- هواسازها مانند فن، کولر، داکت هوا
- سرمایشی ها مانند چیلرها، یخچال های صنعتی برای سالن های صنعتی، کولر آبی یا گازی
- گرمایشی ها مانند دیگ بخار، بخاری گازی، هیتر گازی
- رطوبت ساز ها مثل رطوبت ساز پروانه ای
- ابزارهای اندازه گیری دما و رطوبت
- تابلوی اتومات سالن شامل تابلو برق، ترموستات
- تجهیزات بهداشت و شستشو مانند طی، سطل
- مخزن آب، پمپ آب، شیلنگ برای آبیاری
- وسایل بسته بندی از جمله ترازو، سلفون، دستکش یکبار مصرف، لیبل و لیبل زن و …
- چهارپایه فلزی چرخ دار، قفسه بندی
- فرغون، بیل، چراغ قوه، ماله تخت کوبی، دمپایی، چاقو، ابزار قارچ چینی و …
هزینه خرید یا اجاره سالن
ممکن است سالن پرورش قارچ را اجاره کنید یا خودتان بسازید. برای ساخت سالن صنعتی باید یک زمین در خارج از شهر خریداری کنید. سپس اقدام به کسب مجوز از جهاد کشاورزی نمایید. هزینه احداث سالن صنعتی بستگی به متراژ، تعداد اتاق ها و … دارد. علاوه براین باید برای اخذ مجوز نیز هزینه ای را پرداخت نمایید.
سالن های نیمه صنعتی یا سنتی نیازی به مجوز ندارند، ولی برای استفاده از وام و مزایا می توانید مجوز مشاغل خانگی را دریافت نمایید. همچنین برای ساخت سالن های پرورش قارچ معمولا از بلوک های سیمانی استفاده می شود تا رطوبت را نگه دارند. برای کاهش هزینه احداث سالن می توانید بخشی از ملک شخصی خود را تبدیل به سالن پرورش قارچ نمایید و به اصطلاح تغییر کاربری دهید.
هزینه قفسه بندی
قفسه بندی سالن برای افزایش تولید قارچ ضروری است، ممکن است در ابتدا به دلیل هزینه قفسه بندی از انجام این کار منصرف شوید. ولی این را بدانید که با قفسه بندی میزان قارچ تولیدی شما تا چند برابر افزایش می یابد. در آخر مشاهده خواهید کرد، هزینه های صرف شده برای قفسه بندی سالن در برابر سود پرورش قارچ و فروش آن، ناچیز است.
هزینه قفسه بندی، به جنس اسکلت قفسه ها بستگی دارد که از چه جنسی باشند. معمولا جنس آلومینیوم گالوانیزه یا پروفیل های آهن مناسب تر هستند. مورد بعدی عرض قفسه بندی است که بر اساس ابعاد کمپوست طراحی می شوند. آخرین هزینه در قفسه بندی سالن هزینه های جوشکاری و نصب قفسه ها می باشد.
هزینه های در گردش
درآمد تولید قارچ در هر دوره به میزان هزینه های در گردش بستگی دارد، هر چقدر که این میزان پایین تر باشد، میزان سود پرورش قارچ بالاتر خواهد بود. این هزینه ها شامل موارد زیر می شود؛ که برای هر دوره یعنی دو ماه محاسبه می شوند:
- هزینه های نیرو یعنی پول آب، برق و گاز
- هزینه های کارگر که بر اساس تعداد روز کاری و میزان کمپوست محاسبه می گردد.
- خرید حشره کش و آفت کش
- خرید مواد اولیه یعنی خاک و کمپوست
- هزینه های ایاب و ذهاب، تعمیرات و نگهداری تاسیسات و سایر هزینه ها
- هزینه باربری، حمل خاک و کمپوست از کارخانه تا سالن پرورش قارچ نیاز به هزینه دارد و این هزینه بستگی به مسافت طی شده و وزن بار خواهد داشت. بهتر است برای حمل کمپوست و خاک پوششی از باربری های معتبر که بارنامه و بیمه نامه صادر می کنند استفاده کنید.
هزینه خرید مواد اولیه
برای خرید کمپوست ابتدا ظرفیت سالن خود را محاسبه کنید. پس از آن نسبت به ظرفیت سالن، خاک و کمپوست را خریداری نمایید. قیمت فروش خاک پوششی و کمپوست توسط انجمن پرورش دهندگان قارچ تعیین می شود.
با توجه به اینکه کمپوست و خاک در برند های مختلف تولید می شود، در قیمت های متفاوت نیز به فروش می رسند. پس هزینه خرید مواد اولیه بستگی به برندی که انتخاب می کنید دارد، همچنین بهتر است خاک و کمپوست را از طریق نمایندگی های معتبر کارخانه های تولید کننده خریداری نمایید.
قارچ سارا یکی از نمایندگی های معتبر و با سابقه بلند مدت است. این تولیدی مجوزهای لازم برای فروش تجهیزات و صدور فاکتور رسمی دارد. در صورت نیاز می توانید از طریق فروشگاه مرکزی و یا سایت قارچ سارا، فاکتور را دریافت و نسبت به اخذ وام اقدام کنید.
محاسبه سود حاصل از پرورش قارچ
سود پرورش قارچ را پس از کسر هزینه ها به راحتی می توان محاسبه کرد. تا اینجای مقاله هزینه های کلی برای پرورش قارچ را به شما گفتیم. در این قسمت نیز می خواهیم در مورد محاسبه درآمد تولید قارچ، شما را راهنمایی کنیم. پرورش قارچ به دلیل زود بازدهی آن، جزو کارهای سودآور به حساب می آید. یعنی با سرمایه گذاری و هزینه برای تولید قارچ پس از دو ماه هزینه های صرف شده را به همراه سود تولید قارچ برداشت می کنید. سود پرورش قارچ را به دو صورت می توانید محاسبه کنید:
محاسبه سود دوره ای پرورش قارچ
در محاسبه سود دوره، ابتدا هزینه های در گردش را در یک دوره محاسبه خواهید کرد و سپس آن را از میزان درآمد تولید قارچ در همان دوره کسر خواهید کرد. هرچه میزان قارچ تولیدی شما بیشتر باشد، بدیهی است که سود بیشتری دریافت خواهید کرد.
محاسبه سود سالانه
در محاسبه سود سالانه تمامی هزینه های در گردش یک سال را محاسبه و آن را از مجموع سود فروش قارچ ها در مدت یک سال کسر کنید. توجه داشته باشید که هزینه های ثابت در محاسبه سود سالانه دخالت داده نمی شوند.
افزایش درآمد تولید قارچ
برای بالا بردن میزان فروش و درآمد قارچ ابتدا مهارت های مورد نیاز برای این کار را بیاموزید و کاملا به این کار تسلط پیدا کنید. برای فروش بهتر در این کار باید :
- در مورد زمان سفارش کمپوست و خاک برنامه ریزی داشته باشید. بدانید بهترین زمان خرید کمپوست چه موقعی است. برای خرید کمپوست ابتدا تقویم را بررسی کنید. باید بدانید که فروش قارچ در روز های تعطیل کمی مشکل است. پس باید زمان خرید کمپوست تقویم را بررسی کنید تا مطمئن شوید 37 روز پس از کشت به روزهای تعطیلی بلند مدت برنخواهید خورد.
- ویزیتورهای منصفی را برای فروش قارچ های خود استخدام کنید.
- به زمان تولید و فروش قارچ دقت کنید. در فصل های گرم از خرداد ماه تا شهریور میزان قارچ در بازار کمتر می شود، پس بهترین زمان برای تولید و فروش قارچ در این زمان است تا بتوانید سود خوبی به دست آورید.
- در بالابردن کیفیت قارچ های تولیدی تلاش کنید. هرچه میزان کیفیت قارچ ها بالاتر، در اندازه های درشت تر و بسته بندی های مناسب باشند، میزان فروش و درنهایت سود شما بیشتر خواهد شد.
درباره قارچ سارا
قارچ سارا یکی از نمایندگی های تولید قارچ معتبر است که با سابقه 14 ساله در زمینه تولید قارچ های خوراکی، تدریس و آموزش، مشاوره ساخت و تولید مزرعه های قارچ، فروش قارچ دکمه ای و صدفی در ایران و صادر آن ها به کشور عراق و مناطق کردستان، توانسته به جایگاه بالایی در بین مشتریان و خریداران برسد. برای مشاوره در مورد احداث سالن پرورش قارچ و یا مشاوره در مورد درآمد تولید قارچ با کارشناسان این مجموعه در ارتباط باشید.
سخن آخر
در این مقاله در مورد هزینه های مورد نیاز برای احداث یک سالن پرورش قارچ و تولید قارچ با شما صحبت کردیم. شما می توانید نسبت به اندازه محل پرورش قارچ تمامی هزینه ها از جمله هزینه قفسه بندی، خرید تجهیزات، میزان کمپوست و خاک و سایر موارد را بررسی کنید و در آخر پس از تولید و فروش قارچ ها سود پرورش قارچ ها را محاسبه کنید. معمولا درآمد فروش قارچ رضایت بخش بوده و بستگی به تلاش و پشتکار شما نیز دارد، در صورت علاقه به این کار و تلاش بیشتر و مشورت با کارشناسان و مهندسان در این زمینه، می توانید درآمد حاصل از فروش قارچ را افزایش دهید. یکی از مجموعه هایی که می توانید از آن مشاوره دریافت نمایید، قارچ سارا است که شما را در این زمینه راهنمایی میکند.