بررسی دلالیل تغییر رنگ قارچ دکمهای
علت تغییر رنگ قارچ دکمهای یکی از سوالاتی است که برای پرورش دهندگان قارچ پیش میآید. تغییر رنگ قارچ به هر علتی که باشد، از کیفیت آن میکاهد. تغییر رنگ قارچ به عوامل زیادی بستگی دارد که ممکن است قبل از برداشت یا بعد از برداشت رخ دهد. برای حل این مشکل سایت قارچ سارا آماده است تا شما را راهنمایی کند.
عوامل تغییر رنگ قارچ قبل از برداشت
کیفیت قارچ به رنگ، بسته بودن کلاهک، رنگ، تمیزی، وزن و ماندگاری بستگی دارد؛ به همین علت خریدار قبل از خرید به کیفیت و رنگ قارچ توجه میکند. در صورتی که قارچ تغییر رنگ داده باشد، نشان دهنده این است که کیفیت قارچ پایین است و مشتری از خرید آن منصرف میشود.
منظور از تغییر رنگ قارچ قبل از برداشت تغییراتی است که ممکن است در زمان پرورش قارچ و سالنهای پرورش قبل از برداشت قارچ رخ دهد. از جمله عوامل تغییر رنگ قارچ قبل از برداشت عبارتند از:
تغییر رنگ قارچ توسط باکتری
شایعترین بیماری که در قارچ باعث تغییر رنگ در قارچ میشود، بیماری به نام بلاچ است که علت آن، وجود باکتری به نام سودوموناس توماس است. این باکتری در کمپوست، خاک پوششی و قارچ موجود است که محل مناسبی برای رشد و افزایش تکثیر این باکتری است.
اگر سطح قارچ خیس شود، باکتری به سرعت شروع به تکثیر میکند و جمعیت آن دو برابر میشود. این افزایش جمعیت در کمتر از یک ساعت رخ میدهد که در نتیجه بعد از ۲ ساعت قارچ تغییر رنگ پیدا میکند. بیشتر علت به وجود آمدن این باکتری که سبب تغییر رنگ قارچ میشود، رطوبت روی قارچ است.
با رشد باکتری رنگ قارچ دکمهای از بین زرد کم رنگ و قهوهای روشن تغییر میکند. این تغییر رنگ به گونهای است که نه قابل عرضه به بازار است و نه خریدار آن را میخرد.
بیماری ورتیسیلیوم
نوع دیگری که باعث تغییر رنگ قارچ دکمهای میشود، بیماری ورتیسیلیوم است. این بیماری به بیماری باکتریایی سودوموناس شباهت بسیار زیادی دارد و یک بیماری جدی و رایج است که آلودگی خاک پوششی عامل اصلی در ایجاد آن است. انتشار این باکتری موجب تولید مواد چسبنده میشود که میتواند به دست بچسبد که حتی با آب نیز قابل شستشو نیست.
بیماری ترایکودرما
این بیماری به کپک سبز معروف است که روی خاک پوششی، چوب قفسهها به خصوص چوبهای تازه و نو که قبلا ضدعفونی نشده است، ایجاد میشود. انتشار این باکتری باعث تغییر رنگ قارچ و ایجاد لکه قهوهای رنگ روی قارچ میشود. این باکتری باعث از بین رفتن بافت قارچ میشود و شباهت بسیار زیادی به بیماری ورتیسیلیوم دارد.
فلسی شدن قارچ
سطح صاف کلاهک قارچ به تدریج به شکل فلسی میشود که بیشتر در برداشت رخ میدهد. استفاده نادرست از حشرهکش نیز باعث انتشار این باکتری و تغییر رنگ قارچ دکمهای میشود.
عوامل تغییر رنگ در قارچ دکمهای بعد از برداشت
موارد زیر، عامل تغییر رنگ در قارچ دکمهای بعد از برداشت هستند که عبارتند از:
- آنزیمها: بعد از برداشت قارچ اگر محصول در سردخانه نگهداری نشود، ممکن است بر اثر آنزیم تغییر رنگ دهد. این آنزیم موجب تیره رنگ شدن قارچ میشود؛ از همین رو برای جلوگیری از فعالیت آنزیم، باید قارچ در سردخانه نگهداری شود.
- قرار دادن قارچ در کنار میوه و سبزی، موجب تیره رنگ شدن قارچ میشود؛ همچنین طول عمر قارچ نیز کوتاه میشود.
- میوههایی همچون موز و سیب، گاز اتیلن تولید میکنند که قرار دان قارچ در مجاورت این میوهها موجب تغییر رنگ قارچ میشوند.
- حمل و نقل قارچ نیز ممکن است باعث تغییر رنگ قارچ شود.
قارچ دکمهای در چه شرایطی رشد میکند؟
قارچ دکمهای را میتوان در فضای محدود و بسته پرورش داد. از آنجا که قارچ دکمهای تحت تاثیر دما، جریانات محیطی و آلودگی هوا نیست، بسیاری از افراد در بخش تولید محصولات کشاورزی پرورش قارچ را ترجیح میدهند.
برای رشد قارچ دکمهای باید شرایط زیر فراهم باشد:
- نور: برای تولید قارچ دکمهای نیازی به نور خورشید نیست؛ از همین رو ورود نور به داخل سالن پیشنهاد نمیشود. چون ورود نور باعث افزایش دمای سالن پرورش قارچ میشود. اگر دمای محیط سالن بالا باشد، باید محیط سالن را خنک سازی کرد که این کار برای افراد پرهزینه و زمانبر است. پس برای پرورش قارچ باید از نور مصنوعی استفاده کرد.
- دما: قارچها نسبت به نوسانات دمایی حساس هستند. برای همین باید قارچ را در دمای بین ۱۶ تا ۲۶ درجه پرورش داد. در فصل زمستان از بخاری و در فصل تابستان از مه پاش و کلر برای تنظیم دمای سالن پرورش قارچ استفاده میشود. اتاق کشت قارچ دکمهای باید بدون روزنه و با عایقبندی باشد.
مراحل پرورش کاشت قارچ دکمهای
قارچ دکمهای طی مراحل زیر پرورش پیدا میکند:
- ریشهگیری کمپوست: در این مرحله میسلیوم شروع به رشد میکند.
- ریشهگیری در خاک: زمانی که کمپوست در خاک شروع به سفید شدن میکند، میسلیوم نیز در پوشش خاک شروع به رشد میکند.
- هوادهی: با سفید شدن میسلیوم در خاک، رشد میسلیوم متوقف میشود تا به مرحله زایش وارد شود.
- ثمردهی: بعد از هفت روز از کشت، به قارچ شوک داده میشود تا اندام باردهی تشکیل شود؛ سپس برای تبدیل شدن باردهی به قارچ باید شرایط دمایی، رطوبتی و میزان کربن دی اکسید فراهم باشد تا قارچ برای باردهی آماده شود.
- شود.
سخن پایانی
بهطور خلاصه علت تغییر رنگ قارچ دکمهای را برایتان عنوان کردیم تا با توجه به آنچه که گفته شد، باکیفیتترین قارچ را خریداری کنید. قارچ دکمهای به دلایل مختلفی قبل و بعد از برداشت محصول دچار تغییر رنگ میشود. از این عوامل میتوان تاثیر آنزیم، قرار دادن در سردخانه، فلسی شدن و … را نام برد.
این تغییر رنگ در قارچ دکمهای باعث میشود تا کیفیت محصول افت کند. در این صورت مشتری نیز از خرید این محصول صرف نظر میکند. در صورتی که در ارتباط با علت تغییر رنگ قارچ دکمه سوالی دارید، میتوانید با کارشناسان ما در سایت قارچ سارا در ارتباط باشید تا شما را راهنمایی کنند.