چرا قارچ پوست سوسماری میشود؟
علت پوست سوسماری شدن قارچ، تنها شرایط محیطی نامناسب است. وقتی قارچ در سالن شرایط تمیز و مناسبی برای رشد نداشته باشد کم کم رنگ روی قارچ تغییر کرده و دچار لکههای قهوهای میشود. این یک اختلال شایع بوده که برای پیشگیری از بروز آن باید ابتدا شرایط سالن را بررسی کنید. رطوبت نسبی کم و اختلال در تهویه هوا میتواند اصلیترین دلیل بروز این بیماری باشد.
سطح قارچ پوسته پوسته شده و شما به راحتی آن را مشاهده میکنید. اگر مصرف مواد ضدعفونی کننده بیش از حد باشد قطعا بیماری سریعتر گسترش پیدا میکند. برای شناخت بیشتر این بیماری و شناسایی آن میتوانید از این مطلب کمک بگیرید.
علائم ظاهری قارچ پوست سوسماری
قارچهای پوست سوسماری ظاهری متفاوت دارند و شما میتوانید در سالن به راحتی آنها را مشاهده کنید و تشخیص دهید. اولین و سریعترین تغییری که در این قارچها ایجاد میشود تغییر رنگ آنها است. روی قارچ به سرعت ترک خورده و دچار لکههای قهوهای مانند پوست سوسمار میشود. اندامهای قارچ دچار چسبندگی شدیدی میشوند و جدا کردن آنها از هم سخت میشود.
لاملهای قارچ به سمت بالا چرخش پیدا میکنند و روی کلاهک ضایعات خاصی مانند زگیل مشاهده میشود که به طور کامل ساختار قارچ را بهم میریزد.
در ابتدا رنگ کلاهک قهوهای روشن بوده و زمانی که بیماری کل قارچ را درگیر میکند این رنگ تیرهتر میشود و بهتر خود را نشان میدهد. شکلگیری این بیماری روی سطح قارچ و بدنه آن تنها از طریق مرحله گازی نیست بلکه رطوبتی که از سقف نایلون روی قارچ چکه میکند میتواند باعث بوجود آمدن بیماری شود.
علائم ذکر شده در چند روز خود را نشان میدهند؛ بنابراین شما با یک بررسی روزانه میتوانید متوجه این تغییرات شوید و کارهای مقابله با بیماری و درمان را شروع کنید.
هر چه محیط آلودهتر باشد سرعت تشدید و گسترش بیماری بیشتر خواهد بود و علائم هم سریعتر خود را نشان میدهند. ممکن است بخشی از سالن در معرض آلودگی باشد و بخش دیگر شما قارچهایی سفید و سالم داشته باشید.
ظاهر فلسدار روی کلاهک اولین نشانه این بیماری است که شما پس از مشاهده بهتر است اقدامات پیشگیرانه را شروع کنید. ممکن است علائم ظاهری در همه قارچها یکسان نباشد پس شما باید کل قسمت آلوده شده را بررسی کنید تا حجم بیماری و سطح آن طبق علائم دیده شده مشخص گردد.
نحوه تشخیص قارچ سالم از قارچ پوست سوسماری
برای اینکه بتوانید قارچ سالم را از قارچ پوست سوسماری تشخیص دهید، باید ابتدا به ظاهر قارچ توجه کنید. قارچهای سالم همیشه سفید هستند و روی آنها هیچ گونه لکی دیده نمیشود اما وقتی به میکروب آلوده میشوند رنگ آنها زرد و قهوهای میشود و روز به روز این تیرگی بیشتر میگردد. برای تشخیص قارچهای سالم بهتر است به بافت آنها هم توجه کنید. کلاهک گیاه بافتی سفت و ترد دارد اما قارچ پوست سوسماری به دلیل نفوذ بیماری بافتی نرم و چسبنده پیدا کرده است.
ساقه قارچ سالم کاملا ترد و سفت است و رنگی روشن دارد اما ساقه قارچ بیمار دچار چسبندگی شده و وسط آن نرم و له است. ظاهر فلسدار باعث شده تا شما هنگام برداشت قارچ بتوانید این بیماری را تشخیص دهید.
طول عمر قارچهایی که پوست سوسماری میشوند کوتاه است با این تفاوت که قارچهای سالم عمر بیشتری دارند. چون رشد قارچ سوسماری متوقف شده سایزی کوچک دارد اما وقتی قارچ سالم را مشاهده میکنید همچنان در محیطی مناسب و سالم در حال رشد است و به سایزهای بزرگ هم میرسد.
هنگام جدا کردن قارچ پوست سوسماری از خاک تمام بخشها از هم جدا شده و این متلاشی شدن نشان میدهد که بیماری تا عمق ریشه نفوذ کرده است. پرورشدهندگان قارچ میتوانند به راحتی قارچهای آلوده شده به این بیماری را در همان روزهای اول و با دیدن کوچکترین علامتی تشخیص دهند.
قارچهای سالم برداشت میشوند تا خطر آنها را تهدید نکند. اگر بخش کوچکی از سالم آلوده شده بهتر است آن را دستکاری نکنید تا بیماری به بخشهای دیگر هم سرایت کند.
نقش شرایط محیطی در جلوگیری از پرورش قارچ پوست سوسماری
همانطور که در بخش اول هم به این موضوع اشاره کردیم شرایط محیطی نقش موثری در شیوع بیماری در سالنهای پرورش قارچ دارد. برای محیط بر اساس استانداردهای روز آماده شده باشد قطعا شرایط برای رشد قارچ در بستری سالم فراهم میشود. برای اینکه قارچهای پرورش یافته درگیر این بیماری نشوند شما به محیطی مطابق با شرایط زیر نیاز دارید:
- سالن باید مجهز به فاز رویشی باشد. این فاز در ۲ مرحله انجام میشود. که مرحله اول آن مربوط به رشد میلیوم در کمپوست است و در مرحله دوم رشد میسلیون در خاک پوششی میباشد.
- دما جزء فاز زایشی است. چون قارچ با دما میتواند تکثیر شود و از هر گونه آلودگی محیطی به دور باشد. دمای خاک باید بین ۲۴ تا ۲۶ درجه باشد تا میکروب نتواند در رطوبت زیاد رشد کند. دمای محیط برای پرورش قارچ باید بین ۲۲ تا ۲۴ باشد. اگر حرارت و دمای محیط افزایش پیدا کند رطوبت هم بیشتر شده و این میتواند زمینه را برای رشد این بیماری فراهم کند.
- رطوبت در سالن پرورش قارچ جزء الزامات بوده و اگر دچار تغییر شود پوست قارچ به صورت پوست سوسماری درآمده و کیفیت آن افت پیدا میکند. رطوبت مناسب برای پرورش قارچ سالم ۷۵ درصد است.
- گردش هوا و مناسب بودن اکسیژن و دی اکسید کربن باعث هوادهی بهتر سالن شده و مانع از تغییر ظاهر قارچ میشود.
راهحلهای کاربردی برای پیشگیری از پوست سوسماری شدن قارچ
در کنار شرایط محیطی عوامل دیگری هم هستند که باعث آلوده شدن سالن پرورش قارچ میشوند و شرایط را برای تکثیر میکروبها روی گیاه فراهم میسازند. برای رفع این مشکل راهکارهای خوبی پیشنهاد شده است:
- قبل و بعد از کاشت قارچ تمام تجهیزات سالن باید ضدعفونی شوند تا اگر آلودگی باقی مانده از ریشه نابود شود.
- در محیط داخلی سالن باید نکات بهداشتی به طور کامل رعایت شود.
- برای تهیه کمپوست بهتر است از متریال تازه و باکیفیت استفاده گردد.
- رطوبت و حرارت سالن نباید هیچ گونه نوسانی داشته باشد و باید شما آن را روی یک درجه ثابتی تنظیم کنید.
- اگر برای خنک کردن کمپوست از هوای تازه استفاده میکنید باید قبل از ورود به اتاق هوا به طور کامل تصفیه شود.
- فیلترهایی که در سالن پرورش قارچ هستند، باید بهترین عملکرد را داشته باشند و تهیه مطبوع را به بهترین شکل ممکن انجام دهند.
- نور خورشید نباید به صورت مستقیم درون سالن نفوذ داشته باشد؛ چون این باکتریها با نور خورشید تکثیر میشوند.
- افرادی که در سالن در حال فعالیت هستند باید فرم مخصوص داشته باشند و مرتب آنها را ضدعفونی کنند تا میکروب وارد بخشهای دیگر نشود.
بهترین راهحل پیشگیری است که شما به کمک روشهای ذکر شده میتوانید از بروز این بیماری در قارچ جلوگیری کنید.
سخن پایانی
اگر اطلاعات کافی در زمینه بیماریهای مربوط به قارچها ندارید کارشناسان فعال در سایت قارچ سارا میتوانند محتواهای خوب و مفیدی را در اختیار شما قرار دهند. زمانی که علت پوست سوسماری شدن قارچ مشخص میگردد پرورشدهندگان از سموم مختلف برای حذف آن استفاده میکنند تا بیماری به بخشهای دیگر منتقل شود. اگر علت کار از شرایط محیطی باشد مورد بررسی قرار میگیرد تا محیطی مناسب و سالم برای ادامه رشد قارچ فراهم شود. درصورتی که محل آلوده شده به میکروب را دستکاری کنید احتمال گسترش آن زیاد است؛ بنابراین بهتر است کار درمان را از همان قسمت آغاز کنید.