در سالن های پرورش قارچ، احتمال بروز بیماری ها و آفات مختلف وجود دارد. آفات و بیماری ها در نهایت به کیفیت محصولات نهایی آسیب می رسانند. به همین خاطر باید محیط کشت قارچ دکمه ای را از عوامل بیماری زا حفاظت کرده و بستر پرورش قارچ را عاری از هر نوع آفت و آسیب باشد. با بهره گیری از روش های مدرن و راهکارهای کارآمد می توان از بروز بیماری قارچ دکمه ای در سالن جلوگیری کرد. در ادامه بیشتر با راهکارهای درمان محیط کشت و پیشگیری از بروز بیماری های رایج آشنا می شویم.
چرا باید بیماری های سالن قارچ را بشناسیم؟
بیماری های سالن قارچ باعث کاهش کیفیت محصولات می شوند و اجازه رشد و نمو بهتر را نمی دهند. از بین رفتن بخشی از محصول یا کاهش کیفیت آن، خسارات مالی بسیاری را به سالن دارها وارد می کند. کاهش قیمت فروش به دلیل بی کیفیتی قارچ، ضرر مالی عظیمی را به پرورش دهندگان می زند. همواره پیشگیری بهتر از درمان است با شناخت علائم و عوارض هر نوع بیماری به آسانی می توان آفات و بیماری ها را در مراحل اولیه درمان کرد. همچنین هزینه پیشگیری مقرون به صرفهتر از جبران ضررهای بیشتر است.
برخی آفات بر کیفیت محصول و ظاهر نهایی قارچ دکمه ای تاثیر گذاشته و باعث کاهش نرخ فروش می شود. با کنترل بیماری ها شرایط بهینه ای برای رشد قارچ فراهم شده و کیفیت محصولات حفظ می شود. بیماری قارچ ها در بازارهای صادراتی فروش بهتری خواهند داشت و سلامت قارچ ها از اهمیت بالایی برخوردار است.
عوامل بیماری زا در سالن پرورش قارچ
از آن جایی که محیط سالن پرورش قارچ شرایطی را دارد که مستعد وجود عوامل بیماری زاست، باید این عوامل را شناسایی کرده و آن ها را مدیریت کرد. در شرایط گرم، مرطوب و نیمه تاریک سالن، کلیه عوامل برای ایجاد بیماری های مختلف وجود دارد. بیماری های قارچ در اثررطوبت بیش از اندازه، تهویه نامناسب، دمای بالا و حرارت سالن پرورش و ابزار و تجهیزات آلوده به وجود می آید.
افرادی که بدون رعایت پروتکل های بهداشتی وارد سالن پرورش قارچ می شوند، احتمال ابتلا به آلودگی ها را افزایش می دهند. گاهی اوقات، کمپوست یا کود تهیه شده، خود دارای آلودگی است و به میسلیوم های قارچ ها آسیب می رساند. عوامل بیماری زای سالن پرورش قارچ دکمه ای عبارتند از:
- باکتری های بیماری زا: باکتری ها انواع گوناگونی دارند که باعث آلودگی محیط شده و شکل قارچ ها را تغییر می دهد.
- قارچ های بیماری زا: از رایجترین بیماری قارچ دکمه ای در سالن پرورش قارچ، قارچ ها هستند. آلودگی های قارچ سرعت بالایی در تکثیر دارند و میلسیوم های سفید و سبز ایجاد میکنند. برخی از قارچ ها باعث خشک شدگی، بدشکلی قارچ و کپک های تار عنکبوتی می شوند.
- ویروس ها: عملکرد و بازدهی قارچ ها را کاهش داده و تغییر رنگ کلاهک و کوچک شدن محصول را نتیجه می دهد.
- نماتدها: به طور مستقیم بر به میسلیوم های قارچ آسیب می رسانند. البته این عوامل در موارد محدودتری در قارچ ها مشاهده می شود.
4 بیماری رایج در سالن پرورش قارچ به همراه راهکار درمان
1. کپک سبز
نام دیگر کپک سبز، تریکودرما است. این بیماری قارچ دکمه ای گونه های مختلفی دارد و عواقب و تاثیراتی متعددی بر قارچ ها می گذارد. این نوع بیماری در بذر و بستر قارچ ها رشد کرده و دارای میسیلیوم های سفید رنگ است. عامل بیماری کپک سبز، قارچ ها هستند که به سهولت در بستر کشت رشد می کنند.
این آفت قارچ خود را به شکل کپک های سفید و سبز رنگ نشان می دهد؛ این کپک با تولید اسپور به رنگ سبز درآمده و قابل تشخیص است. اگر در سالن پرورش، قارچ ها کوچک و بد شکل هستند و کلاهک های جمع شده دارند، باید رطوبت را کاهش داده و تهویه را به درستی انجام داد. دمای این سالن را بین 23 تا 27 درجه سانتی گراد تنظیم کرده و از کمپوست های سالم و تمیز استفاده شود.
درمان بیماری قارچ کپک سبز، با استریل کردن سالن پرورش، استفاده از قارچ کش های مرغوب مانند کاربندازیم و محدود کردن آلودگی ها ممکن است. پس از تشخیص نوع آفت قارچ باید منطقه آلوده را فوراً از سایر قارچ های سالن جدا کرده تا به بقیه سرایت نکند.
مطالب پیشنهادی: علت پوست سوسماری شدن قارچ
2. لکه باکتریایی
در این نوع بیماری، کلاهک ها و ساقه های قارچ دچار رنگ های قهوه ای شده و کاهش کیفیت و باردهی قارچ های دکمه ای می شود. بیماری قارچ دکمه ای از طریق مگس ها، کنه و اسپورهای قارچ به بستر کشت قارچ انتقال می یابد. یکی از منابع این بیماری، تکثیر قارچ در بین هدهای مرده و بستر کلونیزه است. برخی از این باکتری ها در کمپوست یا کودها زیست کرده و بر کیفیت قارچ تاثیر منفی می گذارد.
برای درمان بیماری قارچ دکمه ای باید از هواساز در سالن ها استفاده کرده و دما و رطوبت سالن پرورش قارچ را در محدوده مشخصی نگه داشت. یکی از روش های کنترل لکه باکتریایی استفاده از سم های مخصوص است. PH آب و رطوبت سالن باید به طور دقیق تنظیم شود. زمانی که آب پس از آبیاری و مه پاشی روی قارچ ها برای طولانی مدت باقی بماند، این لکه های باکتریایی شکل می گیرد.
بیشتر یخوانید: بیماری لکهباکتریایی چیست؟
3. مایکاگون
یکی از رایج ترین بیماری های قارچ دکمه ای، مایکاگون است. در این بیماری، حبابک های کوچک آبی و قهوه ای رنگی روی قارچ ها تشکیل می شود که باعث فساد و کاهش کیفیت می شود. رطوبت قارچ ها باعث ایجاد حباب های مایع می شود. این توده سفید با رشد قارچ رشد کرده و به شدت به کیفیت قارچ آسیب می رساند. البته به تدریج این آسیب ایجاد می شود اما اگر در فلش های اولیه درمان شود، در فلش های بعدی این مشکل برطرف می شود.
برای درمان این آفت قارچ بهتر است تهویه را به طور موثر انجام داده و دما را کنترل کرد. استفاده و خرید سم آکورد ویژه برای قارچ هایی که به مایکاگون مبتلا هستند، کاربرد دارد. این نوع بیماری قارچ دکمه ای با بهداشتی سازی محیط کشت و رفع آلودگی ها قابل درمان است.
برای مشاهده محصولات بیشتر از صفحه خرید انواع حشره کش دیدن کنید.
4. ورتیسیلیوم
ورتیسیلیوم به طور تدریجی بر قارچ ها اثر گذاشته و باعث شکستگی کلاهک قارچ ها، خمیدگی ساقه و ایجاد لکه های قهوه ای تیره می شود. به طور کلی ورتیسیلیوم منجر به پژمردگی قارچ های دکمه ای می شود. این نوع آفت از طریق آلودگی خاک و کمپوست، عدم رعایت بهداشت کارگران و سالن، استفاده نکردن از قارچ کش ها و بهداشت سالن، به قارچ ها سرایت می کند. در نتیجه برای کنترل و مبارزه با ورتیسیلیوم می توان پاستوریزاسیون را به شکل صحیح انجام داده و از بهترین قارچ کش ها استفاده کرد.
بیماری های چه تاثیری در محصول نهایی دارد؟
بیماری های رایج قارچ دکمه ای در وهله اول باعث کاهش باردهی قارچ ها می شود. آفات سالن پرورش قارچ به فنتوسنتز گیاه آسیب رسانده و دفعات فلش را کاهش می دهد. تغییر اندازه، مزه و شکل قارچ ها به کاهش کیفیت محصول می انجامد. هزینه های تولید قارچ بیمار و آفات زده بسیار بیشتر از هزینه های مراقبت و پیشگیری است. در سالن های کشت و تکثیر قارچ، قارچ هایی که به بیماری مبتلا می شوند، در مدت کوتاه تری فاسد می شوند.
قارچ هایی با کلاهک باز و ترک خورده، قارچ های ساقه کوتاه و خمیده، ایجاد لکه های قهوه ای یا حبابک ها بر روی قارچهای دکمه ای نتایج انواع بیماری ها و تاثیرات آن بر باردهی قارچ ها دارد. رایج ترین نوع بیماری ها، مایکاگون و ورتیسیلیوم است که با قارچ کش ها به خوبی قابل کنترل و مدیریت است.
بیشتر یخوانید: گونه های مختلف مگس سیارید و فورید
روش های پیشگیری از بیماری قارچ ها
قبل از کشت قارچ باید تمامی تجهیزات و ابزارها را ضدعفونی کرده و از کود و کمپوست های پاکیزه و عاری از آلودگی استفاده کرد. برای جلوگیری از انتقال باکتری ها و ویروس ها از لباس های مخصوص برای ورود به سالن استفاده کرده و در مدت کشت کف و دیواره های سالن باید استریلیزه شوند. شرایط محیطی سالن باید برای رشد مطلوب قارچ ها و کنترل بیماری ها فراهم باشد.
رطوبت نسبی و مناسب، دما و تهویه کافی شرایط را برای رشد انواع قارچ و باکتری ها فراهم می کند. با استفاده از سم پاش ها می توان این بیماری ها را کنترل کرده و از بذرها مراقبت کرد. خرید بذر و کمپوست درجه یک و تست شده از اهمیت بالایی برخوردار است. تراکم رشد، برداشت اصولی و جلوگیری از آسیب فیزیکی به ساختار قارچ ها، از بروز بیماری ها جلوگیری می کند.
جهت هرگونه سوالات و مشاوره رایگان میتوانید از مشاوران فروشگاه قارچ سارا از طریق یکی از راه های ارتباطی موجود در صفحه تماس با ما، کمک بگیرید.
نتیجه گیری
پرورش دهندگان قارچ و سالن دارها باید به روش کشت، کیفیت بذر و رعایت اصول بهداشتی توجه ویژه ای داشته باشند. قارچ ها بسیار حساس بوده و به دلیل شرایط یکسان رشد قارچ های دکمه ای، ویروس ها و باکتری ها، احتمال بروز انواع بیماری قارچ دکمه ای بالاتر می رود. با استفاده از سم های مجاز و تایید شده، اقدامات پیشگیرانه ای چون رعایت نظافت و بهداشت سالن، می توان محصولات باکیفیتی را برداشت کرد. برای خرید قارچ کش های درجه یک و مفید، می توانید به فروشگاه قارچ سارا، مراجعه کرده و سم های مورد نیاز خود را خریداری کنید.