پرورش قارچ دکمه ای در خانه امکان پذیر است؟ چطور میتوانم پرورش قارچ دکمه ای در خانه را شروع کنم؟ در سالهای اخیر با توسعه کشت و پرورش قارچ، بسیاری از افراد به تکثیر و تولید قارچ در خانه علاقه مند هستند. برخی به دلایل نداشتن اطلاعات کافی هنوز اقدامی برای پرورش انجام ندادهاند. پرورش قارچ دکمهای، که از رایجترین نوع قارچهای خوراکی است، در مقیاس مختلف قابل انجام است. اگر شما هم قصد پرورش قارچ دکمه ای در خانه را دارید اما نمیدانید باید برای تولید و تکثیر آن از کجا شروع کنید؟ با قارچ سارا همراه باشید.
چگونه قارچ دکمه ای را در خانه پرورش دهیم؟
قارچها انواع متفاوتی دارند اما نوع خوراکی پرمصرف در خانه، قارچ دکمه ای است. این قارچ شرایط خاصی برای کشت دارد که برای پرورش آن در منزل، باید بسترسازی صورت بگیرد. اولین اقدامی که برای پرورش قارچ در خانه باید انجام داد، انتخاب محیط مناسب کشت است. برای این کار باید محلی را انتخاب کرد که دارای شرایط کشت قارچ دکمه ای بوده و با تجهیزات مورد نیاز آماده پرورش شود.
توجه داشته باشید دما، رطوبت و نور سه عامل اصلی برای رشد و تکثیر قارچ در محیطهای مختلف هستند. به همین دلیل باید قسمتی از خانه را به این بخش اختصاص دهید که توانایی تامین نور، دما، رطوبت و تهویه مناسب را داشته باشد.
مراحل پرورش و کشت قارچ دکمه ای
در آموزش قارچ خانگی، مراحل پرورش به صورت گام به گام توضیح داده شده است. در صورت مبهم بودن برخی نکات یا داشتن سوالات و راهنماییها میتوانید از مشاوران فروشگاه قارچ سارا از طریق یکی از راه های ارتباطی موجود در صفحه تماس با ما، کمک بگیرید.
همچنین شما میتوانید پکیج مشاوره گام به گام برای ساخت سالن پرورش قارچ را که حاصل سالها تجربه است خریداری و از آموزشهای آن استفاده کنید.
1- انتخاب محل پرورش قارچ
اتاقی که برای پرورش قارچ خانگی در نظر میگیرید باید ابعاد مناسبی داشته و قابلیت مجهز کردن را داشته باشد. با استفاده از جعبههای چوبی با ابعاد 60 در 90 سانتی متری در طبقات پرورش به ابعاد 180 سانتی متر میتوان به راحتی به قارچها دسترسی پیدا کنید. در نظر داشته باشید که عمق هر جعبه و بستر باید به اندازه 20 تا 25 سانتی متر باشد. به دلیل حساسیت قارچها، بهتر است دیواره ها و کف سالن قابلیت شستشو داشته باشد.
بیشتر بخوانید: پرورش قارچ در اتاق 12 متری
2- طبقه بندی قفسه ها
ابتدا باید اسکلت بندی برای جعبه ها صورت بگیرد. برای چهارچوب گزاری و اسکلت بندی می توان از نبشی ها یا تیره های چوبی کمک گرفت، سپس جعبه ها را در آن قرار داد. لازم به ذکر است که در صورت استفاده از آهن های نبشی باید از ضدزنگ استفاده کرد. زیرا محیط کشت مرطوب و تاریک است و بستر برای زنگ زدگی آهن فراهم است. فاصله ستون های اسکلت را 1/5 متر در نظر بگیرید.
برای کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد میکنیم حتما مقاله آموزش قفسهبندی سالن پرورش قارچ را مطالعه کنید.
3- آماده سازی بستر کشت
برای تولید قارچ در منزل باید بستر کشت به دقت و به مقیاس گفته شده آماده شود. برای بستر کشت قارچ، معمولاً از کاه و پهن اسب استفاده میشود. این دو ماده با یک دیگر ترکیب شده و در محلی تلنبار شده تا تخمیر صورت بگیرد. در نهایت در فواصل 2 الی 4 روزه، این دو ماده به خوبی کوبانده شده و هوادهی شده باشد.
این کودها را روی هر جعبه پرورش به عمق 15 سانتی متر گسترانده و اسپون های آماده را کشت کنید. مراحل آماده سازی بستر باید به سرعت انجام شده تا کود تهیه شده حرارت و دمای خود را حفظ کند. با پوشاندن منافذ و درزهای اتاق حرارت محیط به خوبی حفظ شده و بستر آمده کشت خواهد ماند. به این روش عرق کردن محیط هم میگویند.
اسپون های آماده را باید به 12 قسمت تقسیم کرده و سوراخ هایی با عمق 5 سانتی متری ایجاد کنید. با جای گذاری اسپون ها داخل سوراخ تقریبا مراحل کشت به پایان میرسد.
4- پوشاندن بستر کشت قارچ
دو هفته بعد از کاشت اسپون ها، سطح کشت با خاک استریل در حدو دو سانتی متر پوشیده می شود. با مراقبت های به موقع از قارچ و کمپوست، می توان به سادگی پرورش قارچ دکمه ای در خانه را تجربه کرد.
اقدامات اولیه کشت و پرورش قارچ دکمه ای در خانه
اولین و مهمترین اقدام برای کاشت قارچ دکمه ای در منزل، فراهم آوردن محیط مناسب است. به این منظور باید تجهیزات سالن پرورش قارچ را در حد نیاز تهیه کرد. وجود تجهیزاتی چون فن و هواکش به گردش هوا و اکسیژن کمک میکند. تهویه هوا یکی از مهمترین عوامل پرورش قارچ دکمه ای در خانه است. راک ها باید به درستی جای گذاری شده و اسکلت بندی شوند. فواصل میان راک های پرورش قارچ باید استاندارد بوده تا امکان نگهداری و رسیدگی را داشته باشد.
رطوبت ساز و مه پاش، برای تامین رطوبت سالن پرورش قارچ یکی از ضروریترین تجهیزات است. حفظ رطوبت و مه پاشی به رشد بهتر کمپوست و قارچ ها کمک می کند. کیفیت قارچ به مقدار قابل توجهی به دما و رطوبت بستگی دارد. به همین خاطر باید دما و رطوبت مزرعه کشت به طور مداوم بررسی شود. دماسنج از دیگر تجهیزاتی است که باید در مزرعه کشت قارچ مورد استفاده قرار بگیرد.
چنانچه قصد خرید اینترنتی تجهیزات پرورش قارچ دارید، میتوانید تمامی موارد مورد نیاز از تجهیزات گرفته تا لوازم مصرفی، خاک، کمپوست و سموم پررش قارچ را از فروشگاه ما تهیه کنید.
برای پرورش قارچ دکمه ای در خانه باید سیستم گرمایش و سرمایش تجهیز شود. استفاده از هیتر برقی و کولر برای تهویه مطبوع سالن پرورش از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین نورپردازی برای تکثیر و پرورش قارچ ها باید به میزان بهینه توسط فلورسنتها یا لامپهای LED تامین شود. دمای بستر کشت نباید کمتر از 14 درجه برسد و دمای قارچهای کشت شده باید 7/5 باشد.
رطوبت سالن قارچ باید در حدود 70 تا 80 درصد باشد. در آموزش تولید قارچ نحوه رطوبت رسانی به قارچ ها به طور کامل آموزش داده می شود. کاهش یا افزایش میزان رطوبت سالن پرورش قارچ، در میزان کیفیت و حالت ظاهری قارچ ها تاثیر می گذارد. رطوبت سنج به شما کمک می کند رطوبت سالن را در محدوده مشخصی کنترل و مدیریت کنید. دما و تهویه هر نقطه از سالن پرورش قارچ باید یکسان باشد.
نگهداری و رسیدگی به قارچ دکمه ای
کاشت و تکثیر قارچ تنها به مرحله کشت بذر و اسپان ریزی خلاصه نمی شود. در طول پرورش قارچ دکمه ای، باید از محصول مراقبت و نگهداری صورت بگیرد. حفظ دما، رطوبت و نور در محدوده معین، از مهم ترین نکات نگهداری و رسیدگی به قارچ هاست. پوشش دهی، شوک دهی و پین زنی از دیگر اقدامات نگهداری از قارچ است. برای تحریک تولید قارچ گاهی نور، رطوبت و دما را تغییر داده به میلسیوم ها شوک وارد شود.
مرطوب نگه داشتن کمپوست و تامین منبع نور کافی پس از دوره 10 روزه که به پین زنی معروف است باعث افزایش کیفیت قارچ تولیدی در منزل می شود. قارچ هم همانند هر محصول کشتی دیگر در معرض میکروب ها و ویروس های مختلفی قرار می گیرد. حتی با رعایت نکات بهداشتی و پروتکل های ایمنی هم امکان بروز برخی بیماری ها و آفات در محیط کشت وجود دارد. به همین خاطر باید از سم ها، کودها و آجر فرمالین برای میکروب کشی سالن پرورش قارچ دکمه ای در خانه استفاده کرد.
برداشت به موقع قارچ خانگی دکمه ای
مدت زمان بهرهوری قارچ در سالنهای خانگی کوتاه مدت است. به طور معمول، قارچ ها در دوره 35 روزه رشد خود را نمایان می کنند. پس از گذشت 60 روز قارچ ها آماده برداشت هستند. ممکن است قارچ ها زودتر از این موعد آماده برداشت شوند. کلاهک سفید و گرد قارچ، ظاهر تمیز و طبیعی، بافت سفت و خوش بو از نشانه های رسیدن و برداشت به موقع قارچ خانگی است.
قارچ ها به صورت فلش وار رشد می کنند، به همین خاطر در هنگام برداشت باید به نحوه برداشت آن دقت کنید. در زمان برداشت، قارچ را فشار ندهید. برای جدا کردن قارچ از بستر کشت، ابتدا قارچ را چرخانده و به بالا بکشید. محل باقی مانده را با خاک پوششی تمیز پوشانده تا از ورود آلودگی ها و میکروب ها جلوگیری کنید. به طور عمده در مدت زمان 7 الی 10 روزه، قارچ ها فلش وار برداشت می شوند. با مراقبت ها و رسیدگی اصولی می توان بین 3 تا 5 فلش قارچ برداشت کرد.
نکات مهم در پرورش قارچ دکمه ای در خانه
- از کمپوست های آماده ویژه قارچ دکمه ای استفاده کنید.
- اگر تجربه تهیه کمپوست را ندارید، پیشنهاد می کنیم برای پرورش قارچ دکمه ای در خانه از کمپوست های آماده استفاده کنید.
- کمپوستی که تهیه می کنید باید مرطوب، قهوه ای رنگ و بدون آمونیاک و بوی ترش باشد.
- نور، دما و رطوبت را باتوجه به شرایط محیطی مکان کشت تنظیم کنید.
- مراحل رشد (میلسیوم<خاک پوشی<شوک دهی<باردهی< برداشت) را بشناسید.
- همواره به بهداشتی بودن محیط کشت توجه داشته و کف و دیواره ها را ضدعفونی کنید.
- در صورت وجود هر نوع آفات و بیماری از سم و کود مخصوص استفاده کنید.
- رطوبت بیش از حد باعث کپک زدن قارچ ها می شود.
- عدم تهویه درست، سرعت رشد قارچ ها را کند کرده و باعث تجمع بیش از حد گاز کربن دی اکسید در سالن پرورش قارچ می شود.
- نور یا حرارت زیاد به سوختگی و خشکی قارچ ها می انجامد.
- در صورت دیر برداشت کردن قارچ ها، کلاهک باز شده و کیفیت قارچ ها کاهش می یابد.
- در نهایت، قارچ ها برای رشد و تکثیر به مراقبت و رسیدگی نیاز دارند، برای برداشت قارچ دکمه ای خانگی و باکیفیت باید با دقت و صبوری مراحل کاشت، داشت و برداشت را انجام داد.
هزینه تولید قارچ در خانه
پرورش قارچ خوب و باکیفیت بسیار سودآور و مناسب است. البته تولید قارچ دکمه ای باکیفیت و مرغوب خود دارای هزینه های مختلفی است. هر چه قارچ برداشت شده، درشت تر، سالم تر و مرغوب تر باشد، قیمت فروش آن در بازار بیشتر خواهد بود. رقابتی بودن بازار فروش قارچ بین تولیدکنندگان خود به سودآوری آن دلالت دارد. تولید قارچ در مقیاس بالا هزینه معقولی در مقایسه با میزان سود آن دارد.
برای افرادی که قصد پرورش قارچ دکمه ای در خانه را دارند، هزینه تولید شامل خرید تجهیزات، فراهم کردن محیط کشت، خرید کمپوست و بذر باکیفیت می شود.
مطلب پیشنهادی: درآمد پرورش قارچ چقدر است؟
چه زمانی برای تولید قارچ در خانه مناسب است؟
فصل مناسب کشت قارچ در سالن پرورش، پاییز است اما امروزه با انجام تنظیمات نور، رطوبت و دما می توان پرورش قارچ دکمه ای در خانه را در تمام فصول سال انجام داد. لازم به ذکر است که قارچ های پرورش یافته در ماه های پاییزی کیفیت بیشتری خواهند داشت. در صورتی که رطوبت رسانی و مه پاشی به طور دقیق و منظم انجام شده و دما در محدوده مشخصی باشد، فضا برای پرورش قارچ دکمه ای فراهم است.
مشکلات رایج پرورش قارچ دکمه ای در خانه
در تولید قارچ خانگی، با رعایت پروتکل های بهداشتی و اجرای مرحله به مرحله کشت قارچ، مشکلی در روند رشد و تکثیر قارچ ها ایجاد نمی شود. اگر در سالن پرورش قارچ، رشد نکردن یا رشد کند قارچ ها را مشاهده کردید، دما و رطوبت را تنظیم کنید. در صورتی که قارچ ها بهبود پیدا نکند، بذر قارچ ضعیف بوده است. پین های سیاه و خشک، به دلیل عدم رطوبت رسانی مطلوب یا نوسان دما است. در مواقعی که قارچ فاسد، کپک زده یا خراب شده است، باید فوراً آن را از بقیه قارچ ها جدا کرد تا به قارچ های دیگر آسیبی نرساند.
رویش کپک سبز روی قارچ ها نشان دهنده آلودگی در محیط کشت است. قارچ های کلاهک باز از دمای بالا، کربن دی اکسید زیاد و نور کم سرچشمه می گیرد. کاهش باردهی در فلش های دوم و سوم به دلیل آبیاری نامنظم و خستگی کمپوست است. کمپوست فاسد یا خیس بودن بیش از حد، به دلیل وجود آمونیاک است. با سم پاشی به موقع و درست، رطوبت رسانی منظم، نوردهی دقیق و تهویه مناسب می توان از بروز این مشکلات جلوگیری کرده و قارچ با کیفیتی را برداشت نمود.
نتیجه گیری
اگر مهارت و تخصص لازم برای تولید قارچ در خانه را ندارید، می توانید از دوره آنلاین پرورش قارچ کمک گرفته و قارچ خانگی تولید کنید. البته کیفیت آموزش هم به طور مستقیم بر کیفیت قارچ های پرورشی تاثیر می گذارد. مشورت و راهنمایی گرفتن از افراد حاذق و باتجربه در حوزه کشت و پرورش قارچ می تواند بسیار موثر باشد. با رعایت نکاتی که در این مقاله گفته شد، می توان پرورش قارچ دکمه ای در خانه را انجام داد. قارچ سارا دوره های آنلاین آموزش پرورش قارچ داشته که می توانید در این دوره ها شرکت کرده و مهارت لازم را کسب کنید.