شماره های تماس : 09051951009 

کنه های قارچ دکمه ای را بهتر بشناسیم

کنه های قارچ دکمه ای را بهتر بشناسیم
کنه های قارچ دکمه ای را بهتر بشناسیم

امروزه کنه‌ها مانند بسیاری از آفات دیگر به ندرت در مزارعی که تمام پارامترهای تکنولوژیکی در تهیه کمپوست و کشت قارچ و همچنین در مزارعی که بهداشت دقیق رعایت می‌شود، ظاهر می‌شوند. از میان تمام کنه هایی که در طول فرآیند کشت با آنها مواجه می شوید، تنها چند نوع آن به عنوان آفت قارچ به حساب می آیند. برخی از کنه ها از قارچ ها و باکتری هایی تغذیه می کنند که به مقدار زیادی در مواد آلی در حال پوسیدگی وجود دارند. اعضای دیگر این نوع حشرات شکارچیانی هستند که عمدتاً از نماتدها و کنه های کوچکتر تغذیه می کنند.

 

در مرحله اولیه کمپوست سازی، جمعیت زیادی از کنه های مختلف ممکن است در بستر یافت شوند، از این رو تقریباً برای همه گونه ها در این مرحله تغذیه وجود دارد. اما در طی مراحل آماده سازی کمپوست فاز 1 و پاستوریزه شدن آن، تمام کنه ها می میرند. به همین دلیل است که ظهور کنه ها در مزرعه نشان دهنده کمپوست ضعیف یا پاستوریزه ناکافی آن (در زمان و/یا شرایط دما) است. علاوه بر این، اگر کاه، کود یا کمپوست مصرف شده و ضایعات قارچ در نزدیکی مزرعه نگهداری شوند، کنه ها به راحتی می توانند به داخل اتاق های رشد راه یابند.



در شرایط نامساعد، برخی از کنه‌ها می‌توانند شکل خاصی به نام هیپوپوس به خود بگیرند و برای مدت طولانی در این حالت باقی بمانند. در حالت هیپوپوس، بدن کنه صاف می شود و با پوسته ای ضخیم پوشیده می شود که از قرار گرفتن در معرض آن محافظت می کند. با کمک مکنده ها، هیپوپوس می تواند به اجسام متحرک مانند مگس یا جوندگان بچسبد و از این طریق مهاجرت کند. هنگامی که شرایط مساعد برای فعالیت حیاتی کنه ها بازگشته است، هیپوپوس ظاهر معمول خود را به خود می گیرد. کنه‌ها نه تنها با مگس‌ها، بلکه با چسبیدن به لباس‌ها و کفش‌ها و/یا وسایل پرسنل وارد سالن های کشت می‌شوند.

مطلب پیشنهادی:   علت تغییر رنگ قارچ دکمه‌ای

کنه های گونه Tarsonemus myceliophagus که از آفات قارچ محسوب می شوند به قدری کوچک هستند که با چشم غیر مسلح دیده نمی شوند. این کنه های براق و قهوه ای روشن از هیف های قارچ و هیف های بسیاری از قارچ های رقیب دیگر (قارچ های سبز زیتونی، تریکودرما و پنی سیلیوم) تغذیه می کنند. کنه ها با حضور زیاد در بستر، پایه های قارچ را می جوند که در نتیجه تجمع کنه ها هاله ای قهوه ای مایل به قرمز دیده می شود. با وجود این واقعیت که برخلاف اکثر کنه‌ها و حشرات، کنه‌های گونه‌های Tarsonemus myceliophagus به کندی تولید مثل می‌کنند (یک ماده معمولاً در عرض 3 هفته 1 تخم در 24 ساعت می‌گذارد)، میزان آسیبی که به محصول در حال رشد وارد می‌کند به زمان و درجه آلودگی بستگی دارد.


اگر جمعیت زیادی از کنه ها در هنگام رشد میسلیوم در کمپوست وارد آن شوند، عواقب فعالیت آنها می تواند نسبتاً قابل توجه باشد. کنه‌های فلفل قرمز (گونه Pygmephorus) به دلیل ظاهر بیرونی تجمعات قهوه‌ای مایل به قرمزشان که روی کلاه‌های قارچ یا سطح پوشش حرکت می‌کنند، نام خود را به خود اختصاص دادند . این کنه‌ها از قارچ‌های رقیب (عموماً روی تریکودرما) تغذیه می‌کنند، به همین دلیل وجود آنها نشان‌دهنده کمپوست تهیه‌شده ضعیف است. این نوع کنه ها خیلی سریع تولید مثل می کنند، یک ماده می تواند در عرض 5 روز تا 160 تخم بگذارد. و حتی اگر کنه فلفل آفت قارچ نیست، اما باعث گسترش کپک های سبز نه تنها در سالن آلوده، بلکه در کل مزرعه می شود. علاوه بر این، به دلیل وجود مقادیر زیاد، ظاهر قارچ‌ها را بدتر کرده و احساسات ناخوشایندی را به همراه دارند و حتی گاهی اوقات باعث ایجاد حساسیت برای قارچ چین ها در محل کار می‌شوند.

مطلب پیشنهادی:   مقایسه انواع هیتر پرورش قارچ


به منظور کاهش شانس انتشار تریکودرما توسط کنه های فلفل قرمز ، بسیاری از پرورش دهندگان قارچ مناطق آلوده را با مشعل های گازی و نمک یا دستمال کاغذی آغشته به مواد ضدعفونی کننده درمان می کنند. اما همه این اقدامات فقط از افزایش سریع جمعیت کنه جلوگیری می کند. مشکل اساسی فقط با استفاده از کمپوست با کیفیت بالا قابل حل است کنه های ساپروفیت بی رنگ و نیمه شفاف Tyrophagus spp., Caloglyphus spp. و Histiostoma spp. گونه ها را می توان گاهی روی قارچ ها دید. برخلاف گونه‌های کنه‌هایی که در زیر توضیح داده شده‌اند، این کنه‌ها از نظر اندازه کمی بزرگ‌تر و کند حرکت هستند. از آنجایی که کنه ها از بقایای رویشی در حال پوسیدگی تغذیه می کنند، آنها را فقط می توان در کمپوست ضعیفی یافت که برای رشد میسلیوم قارچ مناسب نیست.


کنه فلفل قرمز

این کنه ها از نظر اندازه بزرگتر و سریعتر از سایر کنه ها حرکت می کنند. این کنه های شکارچی از نماتدها، کنه های کوچکتر و تخم ها و لاروهای دیگر آفات قارچ تغذیه می کنند. بنابراین می توان آنها را به عنوان حشرات کمک کننده در مراحل مختلف پرورش قارچ در نظر گرفت. اما از طرفی وجود کنه های شکارچی نشان دهنده وجود منبع غذایی آنهاست، یعنی هر چه کنه ها بیشتر باشند آفات دیگر نیز بیشتر می شود. این به نوبه خود به این معنی است که در فرآیند تهیه کمپوست و پاستوریزه شدن آن مشکلی رخ داده است و مشکلاتی در وضعیت بهداشتی مزرعه وجود دارد . با وجود اینکه کنه های شکارچی فقط برای قارچ ها مفید هستند، اما باعث ناراحتی پرسنل کار می شوند زیرا به راحتی به لباس ها و دست ها می چسبند و باعث ایجاد احساسات ناخوشایند می شوند. هنگامی که کنه های شکارچی ظاهر می شوند، توصیه می شود کل کمپوست را آزمایش کنید تا منبع غذایی آنها را شناسایی کنید و اقداماتی را در برابر آفات واقعی قارچ انجام دهید.

مطلب پیشنهادی:   کمپوست جوانه چیست و یک کمپوست با کیفیت را چگونه بشناسیم؟

اقدامات کلی برای جلوگیری از ظهور انواع آفات در فرآیند پرورش قارچ می تواند به شرح زیر باشد:
کمپوست با کیفیت بالا و پاستوریزاسیون کمپوست به منظور به دست آوردن محیط انتخابی برای میسلیوم قارچ.

رعایت بهداشت دقیق در مزرعه؛ کنترل مگس ها و سایر پخش کننده های کنه.

تمیز کردن کامل کلیه ماشین‌آلات، تجهیزات و سالن هایی که در طول فرآیند کشت مورد استفاده قرار گرفته‌اند.

بخار دادن اتاق ها در پایان دوره کشت در دمای لازم (باید اطمینان حاصل شود که دمای مورد نیاز در کل سالن رشد و در ظروف و قفسه ها رسیده باشد تا امکان زنده ماندن کنه ها از بین برود.)

استفاده از مواد ضدعفونی کننده برای تمیز کردن تمام سطوح کار و ادوات. حذف فوری کمپوست مصرف شده از مزرعه.

کنه های قارچ دکمه ای را بهتر بشناسیم
برای مشاهده محصولات و دیدن کردن از فروشگاه، روی دکمه زیر کلیک کنید
دریافت مشاوره رایگان خرید لوازم پرورش قارچ

محصولات فروشگاه ما

جدیدترین مطالب آموزشی ما
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Telegram

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آموزش پرورش قارچ در منزل
سبد خرید